Orobische Alpen groepsreis

De Orobische Alpen is een frisgroen, ruig gebergte in Noord Italië. Deze 9-daagse groepsreis bestaat uit twee kleine huttentochten door de Orobische Alpen. De wandelingen worden gecombineerd met een bezoek aan het historische stadje Bergamo. De heen- en terugreis is per trein.

Type reis: groepsreis
Wandelniveau: 2,5 (onze wandelniveaus)
Type accommodatie: berghut, pension, hotel
Type vervoer: treinreis

 

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreisboeken

Beschrijving

Ben je dol op de Italiaanse keuken en houd je van actieve dagen in een overweldigende bergwereld? Dan is deze uitdagende wandelreis in de Italiaanse Alpen beslist iets voor jou. In tien dagen tijd maak je kennis met het groene berglandschap van de onbekende Orobische Alpen. Dit  machtige gebergte, Bergamasker Alpen in het Duits, herbergt heldere stuwmeren, ruige pieken tot boven de 3000 meter en geweldig gelegen hutten waar je fantastisch kunt eten.

We beginnen onze ‘wandelweek’ echter met een ontspannen bezoek aan Bergamo, een sfeervolle, middelgrote Alpenstad met een op een heuvel gelegen middeleeuws centrum waar je een verrukkelijke authentieke Italiaanse sfeer aantreft. In Bergamo vind je veel prachtige gebouwen, zonovergoten terrassen, verborgen pleintjes, fijne restaurants en leuke winkeltjes. We brengen de nacht door in een hotel op loopafstand van het oude centrum waar we (uiteraard) ’s avonds uit eten gaan. 

De volgende morgen zijn we na ongeveer anderhalf uur rijden in Carona aan de voet van de Orobische Alpen. Hier begint het eerste deel van onze bergvakantie door dit uitdagende Italiaanse gebergte. Vanaf Carona maken we een magnifieke driedaagse huttentrektocht met iedere dag een andere, afwisselende route. De hutten op deze route zijn onlangs gemoderniseerd en vergroot en staan garant voor comfortabele slaapplaatsen en zéér overvloedige maaltijden. Om de driedaagse tocht te kunnen maken, heb je voldoende aan een rugzak van 30-35 liter waar in ieder geval een lakenzak, regenkleding en een set schone kleding in passen.

Na twee dagen door het hooggebergte, dalen we de derde dag via een prachtige route weer af naar Carona waar onze bus staat. Hier kunnen we nog wat eten en drinken en, voor wie durft, een duik nemen in het ijskoude Lago Carona… Dwars door de bergen rijden we vervolgens in ongeveer twee uur naar onze tweede standplaats van deze wandelweek in de buurt van Valbondione.  Je wordt omringd door bergtoppen van boven de 3000 meter waarvan we er een aantal van dichterbij gaan zien.

Deze dag heb je ook nog tijd om het dorp te verkennen,  een mountainbike te huren of te ‘zwemmen’ in de Flume Serio. De volgende ochtend gaan we op pad voor een nieuwe driedaagse tocht met twee overnachtingen in prachtig gelegen en zeer gezellige hutten. Op de laatste vakantiedag nemen we de trein terug naar Nederland , waar we de volgende ochtend zullen arriveren.

Karakter van de wandelingen

De Orobische Alpen is een hooggebergte. De bergen komen er weliswaar maar net boven de 3000 meter hoogte, maar de paden zijn er soms steil . Voor deze wandelvakantie moet je dan ook over een redelijk goede conditie beschikken. Uiteraard beschik je over ingelopen, passende en goed onderhouden bergwandelschoenen (hoge schacht, categorie B), waterdichte regenkleding en een passende rugzak. Verder is het belangrijk dat je geen last hebt van hoogtevrees. Omdat we overnachten in berghutten, slaap je met met meerdere mensen op één kamer. Hutten zijn géén hotels, dus er wordt soms een beroep gedaan op je aanpassingsvermogen. Warm douchen is in alle hutten (tegen betaling) in principe mogelijk.

In de hutten verblijven we altijd op basis van volpension; ook een picknick wordt door de hut verzorgd. Op de dagen dat we vertrekken vanuit de standplaats, zorg je zelf voor de lunch door inkopen te doen bij een supermarkt. De drankjes en eventuele extra uitgaven in de hut zijn voor eigen rekening.

Tijdens de wandeldagen heb je voldoende aan een goed passende rugzak met een inhoud van 30-35 liter. Daarin neem je in ieder geval mee: lakenzak, koplampje, een set schone kleren voor in de hut (huttensloffen zijn op de hut!), regenkleding, water en toilettas. Mocht je wandelstokken meenemen, zorg dat deze dan aan de buitenkant van je rugzak bevestigd kunnen worden. Vergeet ook geen regenhoes om je rugzak tijdens een regenbui droog te houden (tegenwoordig vaak standaard ‘ingebouwd’, maar ook los te koop).

Programma

 

Dag 1 en 2

Dag 1 en 2: Heenreis
Treinreis vanuit Nederland per trein. Vertrek in de avond vanuit Nederland met de directe nachttrein naar Zürich. Aankomst volgende ochtend, en doorreis naar Bergamo waar je ’s middags aankomt (zie reisschema onder het tabblad “heen en terugreis”) . In Bergamo verblijven we een nacht in een hotel vlakbij het station en op loopafstand van het (historische) centrum. ’s Avonds eten we in de sfeervolle stad.
Dag 3

Wandelduur: 3 uur
Dag 3: Verplaatsing naar Carona, aansluitend tocht naar Rifugio Fratelli Calvi (2015 m)
Vanuit Bergamo rijden we in ongeveer een uur naar het bergdorpje Carona (1116 m) aan de voet van de Orobische Alpen. Hier parkeren we de bus, doen we nog wat laatste inkopen en wandelen we in een rustig tempo omhoog naar de Rifugio Fratelli Calvi. De wandeling is niet moeilijk, alleen het laatste stuk naar de hut wordt wat steiler en het terrein is onoverzichtelijker.
Dag 4

Wandelduur: 4 uur
Dag 4: Rifugio Fratelli Calvi (2015 m) – Rifugio Laghi Gemelli (1968 m)

Eerst wandelen we een stuk terug over het pad waar we gisteren over naar boven zijn gekomen. Bij de Batta Cabianca slaan we echter het Val del Frati in en begint een steile en ruige klim naar de Passo d’Aviasco (2301 m), meteen het hoogste punt van onze hele tocht. Vanaf hier volgt een prachtige bergwandeling langs het Lago Colombo naar de machtig gelegen Rifugio Laghi Gemelli.

Dag 5

Wandelduur: 3 uur
Dag 5: Rifugio Laghi Gemelli (1968 m) – Carona. Aansluitend transfer Premolo

We dalen eerst stevig af langs het Lago Piano Casere, maar nemen daarna een wat langere weg (de Strada Piano) bovenlangs het dorp Branzi. Een verrukkelijke tocht op hoogte door het bos, langs watervallen en met af en toe een vergezicht op het Val Brembana. In Carona hebben we nog wel even tijd voor koffie, zalig schepijs of een duik in het ijskoude Lago Carona. Met de bus verplaatsen we ons vervolgens in 1,5 uur naar Premolo, nog dieper in het hart van de Orobische Alpen. 

Dag 6

Wandelduur: 3,5 uur
Dag 6: Valbondione – Rifugio Coca (1892 m)
Na het ontbijt rijden we naar Valbondione en trekken we de hoogte in voor onze eerste dag in dit indrukwekkende deel van de Orobische Alpen. We klimmen over een smal en af toe steil pad omhoog naar de Rifugio Coca. De route is niet moeilijk en op lastige passages worden we geholpen met een staalkabel. Het eerste deel wandelen we door het bos, op zo’n 1500 meter komen we terecht in ruig terrein met watervallen en grote rotspartijen. Via een bruggetje bereiken we uiteindelijk de machtig gelegen Rifugio Coca, een zeer gezellige, knusse hut met betrokken personeel en heerlijk eten.
Dag 7

Wandelduur: 5 uur
Dag 7: Rifugio Coca (1892 m) – Rifugio Curò (1915 m)

Via dezelfde weg als we gisteren omhoog zijn gekomen, gaan we ook weer omlaag. Dat betekent een stevige afdaling van bijna 1000 meter! We dalen echter niet helemaal af naar Valbondione, maar beginnen bij Grumetti aan de klim naar de Rifugio Curò waar we ook een nacht zullen blijven. Mocht het weer goed zijn en de groep het aan kunnen, dan nemen we een machtig en spannend alternatief (met staalkabels) via Piccinella.

Dag 8

Wandelduur: 2,5 uur
Dag 8: Rifugio Curò (1915 m) – Valbondione

Het zit er bijna op, maar eerst moeten we nog een stevig afdaling terug naar Valbondione maken. We rijden in ongeveer een uur naar  Bergamo waar we nog een avond uit eten gaan en overnachten.

Dag 9

Dag 9: Terugreis

Vertrek in de ochtend vanuit Bergamo en overdags met de trein terug naar Nederland. Aankomst in de avond.

 

Vertrekdata & prijzen

geen reizen gepland

Inbegrepen

 • 2x overnachting o.b.v. 2-persoonskamer in Bergamo 
 • 1 x overnachting o.b.v. 2, 3 of 4-persoonskamer in Valbondione
 • 4 x overnachting in berghutten o.b.v. kleine slaapkamer (4-8 personen indien beschikbaar)
 • Treinreis incl. slaapplaats in nachttrein Nederland – Zürich (slaapcoupé gedeeld met maximaal 2 medereizigers)
 • Ontbijt 
 • Lunchpakket op wandeldagen
 • Diner op dagen met overnachting in berghut
 • Alle transfers ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleiding

Niet inbegrepen

 • Drankjes
 • Diners bij verblijf in hotels (3 x)
 • Lunchpakket buiten de wandeldagen (3 x)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Eventueel toeslag privé slaapcoupé in de nachttrein voor 2 personen van €20 p.p.
 • Eventueel toeslag privé slaapcoupé in de nachttrein voor 1 persoon van €70
 • Eventueel toeslag €110 voor 1p kamer overnachtingen in Bergamo
 • €27,50 boekingskosten en garantieregeling

 

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Lees de voorwaarden op de website van STO Garant.

Accommodatie

 

  

Tijdens deze avontuurlijke wandelweek slapen we afwisselend in comfortabele berghutten en in een prettig berghotel in het Vallle Seriana. In de berghutten slaap je in gedeelde kamers (meestal met 4-8 personen). Het is niet mogelijk een kamer voor jezelf te boeken. Tijdens deze reis overnachten we in vier verschillende hutten: de Rifugio Trafelli Calvi (2015 m), Rifugio Laghi Gemelli (1968 m), Rifugio Coca (1892 m) en Rifgio Curò (1915 m).

Daarnaast overnachten we twee keer in Bergamo en één keer in Valbondione. Het is mogelijk een eenpersoonskamer te boeken voor de nachten dat we in een hotel verblijven in Bergamo. 

In berghutten is het verplicht om sloffen te dragen, vergeet deze dus niet mee te nemen! De bedden zijn opgemaakt, maar vanuit hygiënisch oogpunt is het verplicht om zelf een lakenzak en een kussensloop mee te nemen. Er is elektriciteit aanwezig, maar desondanks kan het handig zijn om een powerbank in te pakken waarmee je je telefoon op kunt laden. Voor de volledige paklijst voor huttentochten zie het kopje “praktisch”.

Praktische informatie

 

Financiën

Net als in Nederland wordt in Italë met euro’s betaald. Zorg dat je voldoende geld mee neemt, omdat er onderweg niet gepind kan worden. Je kunt eventueel nog pinnen in Bergamo. Je betaalt tijdens deze week de drankjes en het diner op de dagen dat je niet in de berghut overnacht.

Eten en drinken

Het ontbijt is inclusief in zowel het hotel als in de hut. Je krijgt een lunchpakket dat in de berghut voor je wordt klaargemaakt. In de hut wordt het avondeten geserveerd.

Bagage

Tijdens de wandeldagen heb je voldoende aan een dagrugzak met een inhoud van ca 30-35 liter waar warme kleding, een wind- of regenjas, een waterfles, een lakenzak, een handdoekje, een lunchpakket en eventueel een camera in passen. Houd een gewicht van maximaal 10 kg aan.

Naast je bagage voor de wandeldagen, kun je nog een (kleine) weekend- of sporttas meenemen met extra bagage. Deze blijft tijdens de wandeldagen achter in de bus of het hotel. Bij boeking ontvang je overigens een uitgebreide paklijst voor deze tocht.

Reisdocument

Voor reizen naar Italië dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart. Let erop dat het reisdocument wat je mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je invult op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor uw vertrek uw verzekeringsgegevens en het alarmnummer van uw verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief via e-mail. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrekdag, een reisschema met vluchttijden en de deelnemerslijst.

 

Download paklijst

Heen- en terugreis

4 juli – 12 juli 2022

Heenreis (4 juli – 5 juli)

V 20:30 Amsterdam Centraal*
A 08:04 Zürich HB
 
V 09:33 Zürich HB
A 12:36 Monza
 
V 12:49 Monza
A 13:40 Bergamo

* Deze trein stopt ook in Utrecht Centraal en Arnhem Centraal 

Terugreis (12 juli)

V 08:20 Bergamo
A 09:10 Monza
 
V 10:22Monza
A 14:56 Basel SBB
 
V 15:13 Basel SBB
A 21:59 Amsterdam Centraal*

* Deze trein stopt ook in Arnhem Centraal en Utrecht Centraal 

Sfeerimpressie nachttrein

NS en ÖBB gestart met nachttrein Amsterdam-Wenen | OVPro.nl

De Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB vertrekt dagelijks vanuit Nederland. Opstapplaatsen zijn Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Je vertrekt ’s avonds vanuit Nederland en komt de volgende ochtend uitgeslapen aan in Zürich (Zwitserland). Vanuit daar reis je verder naar Bergamo. 

nachttrein Zürich

Slaapplaatsen in het slaaprijtuig van de Nightjet. Je deelt de coupé met maximaal 2 andere boekers.

De volgende ochtend wordt je gewekt voor een eenvoudig “Weens” ontbijtje (koffie/thee, broodje met boter en jam).

Boekingsformulier Orobische Alpen

 

Klik op de knop hieronder om het boekingsformulier voor de Orobische Alpen in een nieuw tabblad te openen.

Boek deze reis
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.