Treinrondreis Zuid Europa

Een mooie treinrondreis door Zuid Europa, met een mooie combinatie van twee natuurparken en verschillende steden. Tijdens deze 14-daagse groepsreis maken we acht afwisselende rondwandelingen en bezoeken we Barcelona en Sevilla.

Het natuurpark de Haute Provence is vooral bekend vanwege de indrukwekkende kloof van de Verdon, de lavendelvelden, de prachtige meertjes en karakteristieke dorpjes, de zuivere lucht en het uitzonderlijk aantal zonuren per jaar. Alle ingrediënten voor  fantastische wandeldagen.

Andalusië is een van de warmste en zonnigste gebieden van Europa. Hierdoor zijn de temperaturen met name in het voor- en najaar zeer uitnodigend voor een bezoek aan de zuidelijkste provincie van Spanje. Sierra de Aracena, een middelgebergte op de grens van Portugal en Extremadura, wordt gerekend tot één van de fijnste wandelgebieden van Andalusië. Je kunt hier niet alleen prachtig wandelen, maar je vindt er ook levendige dorpen.

Type reis: groepsreis
Wandelniveau: 2
Type accommodatie: hotels, gîtes en casas rurales
Type vervoer: treinreis

 

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreisboeken

Beschrijving

Vanaf het treinstation in Aix en Provence komen we nog dezelfde avond aan in het dorpje Roumoulus gelegen in de Verdon. De rivier de Verdon bepaalt voor een groot deel het ruige landschap. De Provence gaat heel vanzelfsprekend samen met charme en het goede leven; dus bij uitstek geschikt als vakantiebestemming! Met zijn vredige heuvels waar we de krekels kunnen horen zingen, de prachtige lavendelvelden en olijfboomgaarden, het struikgewas met de heerlijke geuren van tijm en rozemarijn en de indrukwekkende canyon van Verdon. Deze populaire streek is rijk aan toeristische trekpleisters; we kunnen het niet over de Provence hebben zonder de schitterende hooggelegen karakteristieke dorpjes. Tevens geliefd voor zijn smakelijke gastronomie en eeuwenoude tradities, kunnen de charmes van de Provence maar moeilijk weerstaan worden met zijn kleurrijke markten en heerlijke specialiteiten.

Andalusië kent een bijzondere geschiedenis. Verschillende volken hebben het gebied door de eeuwen heen veroverd, waardoor er een mix van bouwstijlen en culturen is ontstaan. Na een Romeinse periode breekt in de achtste eeuw een Moorse periode aan, als de Moren grote delen van Zuid-Spanje veroveren. Zij hebben een rijke cultuur in Andalusië achtergelaten. Sevilla is daar een goed voorbeeld van. Een gegidste fietstour geeft je een goede indruk van deze prachtige Spaanse stad. De dorpjes in Andalusië kenmerken zich door de witte huisjes en opvallende kerken die al vanaf een afstand te zien zijn. De natuur in het nationale park de Aracena is overweldigend. Houd je van een trein rondreis met veel afwisseling en sfeervolle accommodatie. Dan is deze reis beslist iets voor jou.

Karakter van de wandelingen

Het niveau van de wandelingen is verschillend. Je hebt een redelijk goede conditie nodig, want we lopen in gebergtes. Je klimt en daalt gemiddeld 300 tot 600 meter en de netto wandelduur is 3 tot 4 uur. In Frankrijk zijn de wandelingen over het algemeen wat pittiger dan in Spanje. De wandelingen in de Haute Provence gaan vaak over smalle stenige paadjes met een maximaal hoogteverschil van 600 meter. We hebben uitzicht op valleien en de rivier de Verdon en wandelen door afwisselend bergachtig gebied.

De wandelingen in de Sierra de Aracena zijn geschikt voor beginnende wandelaars met een goede basisconditie. We wandelen nooit meer dan 4 uur (exclusief rust) en de hoogteverschillen tot 400 m zijn voor iedereen te overbruggen. Sommige trajecten lastig door losliggende keien en ongelijke stukken. Veel wandelingen beginnen we direct vanuit onze accommodatie. Bij een aantal andere wandelingen nemen we eerst de minibus om bij het beginpunt te komen. Veel autokilometers leggen we deze dagen niet af; de wandelingen in de Sierra de Aracena liggen allemaal dicht bij elkaar en het gebied is niet moeilijk te bereizen.

Stevige wandelschoenen zijn in ieder geval onmisbaar. Verder heb je voldoende aan een dag rugzakje waarin je water, lunchpakket, een regenjasje (je weet maar nooit) en andere persoonlijke spullen mee kunt nemen. Waar mogelijk strijken we neer op een terrasje voor koffie of een drankje. Het is altijd mogelijk om een rustdag in te lassen.

Verblijf

De hotels zijn met zorg uitgezocht. In de stedenverblijven we in een hotel in de buurt van het treinstation, vanwaar we de treinreis kunnen voortzetten. Een een taxi naar het centrum is in de meeste gevallen minder ongeveer €10. In zowel Frankrijk als in Aracena verblijven we in authentieke sfeervolle accommodaties. In Frankrijk kan de gastheer van de accommodatie voor ons koken en in Aracena gaan we eten in verschillende lokale restaurantjes op loopafstand.

Programma

Dag 1

Heenreis
Heenreis met de trein vanaf Brussel naar Aix de Provence, waar je wordt gehaald met het busje, of met eigen vervoer naar de accommodatie in Roumoulus.

Dag 2


Wandelduur:  3,5
8 km

300 m stijgen en dalen

Les basses Gorges du Verdon
Deze wandeling gaat langs het oude ‘Canal du Verdon’ en de kleine kloof. Hoewel deze niet de afmetingen heeft van de grote kloof, is deze wandeling toch indrukwekkend. Het kanaal, dat nu is overwoekerd, voorzag vroeger Aix en Provence van water. De tocht leidt dan ook de bergen in en de route eindigt via de hoogvlakte van Malasoque
We klimmen door een zijdal over een stenig, steil pad naar de kapel St-Maximin  naar de Chapelle Sainte-Maxime.

Dag 3

Wandelduur: 4 uur
8 km
500 m stijgen en dalen

Les Cadières de Brandis

De Cadières de Brandis bestaan uit drie grote rotsen in de vorm van gigantische stoelen (‘cadière’ betekent ‘stoel’ in de Provence) en zijn een extra geologisch fenomeen in de kloven van de Verdon. De oorsprong van deze kalksteenformatie is niet alleen te wijten aan erosie, het is een complexer gegeven.Men zegt dat de Cadières de Brandis de bewakers zijn van de ingang van de Gorges du Verdon. Deze rotsen uit dolomiet met een chaotisch reliëf worden in het provençaals ‘stoelen van de reuzen’ genoemd. Vanaf de Cadières heeft men een prachtig zicht op de vallei van de Verdon en het gehucht Brandis. Het pad leidt ons over de bergkam langs de Cadières . Daarna volgt een moeilijke afdaling over grote stenen en door een soort natuurlijke tunnel. Enige behendigheid is hier wel vereist. Na de rotsen/ stenenpartij keren we via het bos weer terug.

 

Dag 4

Wandelduur: 3,5 uur
10 km
510 m stijgen en dalen

Moustiers-Sainte-Marie

Deze wandeling begint in het pittoreske dorp Moustiers-Sainte-Marie. Met het fototoestel bij de hand lopen we over de brug waar we een mooi uitzicht hebben op een soort waterval. Vanaf een brug die iets hoger in het plaatsje ligt, kun je de Chapelle Sainte Anne zien liggen. Deze kapel vormt het sluitstuk van de hele wandeling.
We volgen passeren de noordelijke oude stadspoort en de gele markering door een bos richting ‘la ferme de Vincel’, Tijdens het laatste deel van tocht lopen we over een breed pad dat stamt uit de Ligurische tijd (la voie romaine). In lussen lopen we terug naar Moustiers-Sainte-Marie en kunnen we genieten van de uitzichten over het ‘lac de Sainte Croix’.
Voor degenen die nog energie hebben ligt er nog een aantal traptreden naar de kapel te wachten. We lopen terug naar het dorp terug en gaan na een bezoek door de gezellige straatjes weer naar de accommodatie.

Dag 5


Wandelduur: 3 uur
9,4 km
300 m stijgen en dalen

Rondwandeling Gorge de Travans

Prachtige wandeling in de heuvels van de Provençaalse Vooralpen. In ruim drie uur zien we de indrukwekkende kloof en het klotsende water van het riviertje. Deels gaat deze tocht door het bos en deels langs de helling van de kloof van waaruit je een mooi uitzicht hebt op de rotspartijen. Bij mooi weer kunnen we aan het einde van de wandeling uitrusten met de voeten in het verfrissende water.

Dag 6

Doorreis per trein Barcelona

We reizen per trein van Aix en Provence naar Barcelona, waar we laat in de middag aankomen.
De accommodatie ligt bij het station in de buurt. Maar met de metro ben je zo in een leuke wijk om een hapje te eten in één van de gezellige wijken van Barcelona. Je kunt ook de Sagrada familia nog bezoeken met de metro. Boek dan wel van tevoren een kaartje.

Dag 7

Doorreis per trein naar Sevilla

We reizen per trein van  Barcelona  naar Sevilla met de hoge snelheidstrein en komen  in de middag aan.
Het hotel waar we per taxi heen gaan ligt in het oude centrum. Je kunt al vast slenteren door de nauwe autoloze straatjes om de sfeer te proeven. We verblijven hier nog een dag, omdat Sevilla , de mooiste stad van Andalusië de moeite waard is om beter te bekijken.

Dag 8

Sevilla

Sevilla heeft het grootste historische centrum van Spanje, en een van de grootste van Europa. In het centrum vind je dan ook tal van historische bezienswaardigheden. Je kunt voor de ochtend een fietstocht boeken met gids. Je krijgt dan in drie uur tijd een goed beeld van de stad en veel informatie. In de middag kun je dan bijvoorbeeld het Albacín bezoeken vlakbij de mooie kathedraal. Naast de vele historische monumenten, pleinen, kerken en parken wordt Sevilla ook wel beschouwd als geboorteplaats van de dans- en muziekstijl Flamenco. Wie wil kan een  Flamenco avond bezoeken, met dans, zang en gitaristen in de intieme familiaire Triana in het oude centrum.

Dag 8

Wandelduur: 3-4 uur
Profiel: 400 m stijgen en dalen
13,4 km

 Rondwandeling Aracena – Linares

We reizen vanaf Sevilla door per minibus naar Aracena in ongeveer 1,5 uur. We brengen de bagage naar de accommodatie en maken een rondwandeling. In de Sierra de Aracena vind je geen hoge bergtoppen, klaterende watervallen of diepe ravijnen. Je vindt er fijne dorpen vol leven, onverharde, eeuwenoude paden waarover het fantastisch wandelen is én een intiem cultuurlandschap waar de moderne tijd weinig invloed op heeft gehad. We beginnen onze eerste wandeldag meteen vanuit ons hotel waar we eerst zullen inchecken. Tijdens de tocht krijg je meteen een goed beeld van de prachtige natuur (en cultuur) van de Sierra de Aracena.

Dag 10

Wandelduur: 3-4 uur
Profiel: 300 m stijgen en dalen
12,5 km

Rondwandeling Aracena – Corteconcepcíon
Gingen we gisteren naar het westen, vandaag lopen we pal naar het oosten. Opnieuw beginnen we gewoon bij ons hotel en lopen dan dwars door de stad naar het begin van de wandeling. Deze is beslist niet moeilijk, maar zeer afwisselend. In Corteconcepcíon kunnen we eventueel de varkensboerderij van Eíriz bezichtigen. Hier zien we hoe de beroemde zwarte varkens opgroeien, wat ze eten en hoe ze (uiteindelijk) als ham in de winkel komen te liggen. De terugweg vergt wat meer klimwerk en uiteindelijk lopen we dwars door de stad weer terug naar ons hotel.
Dag 11

Wandelduur: 3 uur
Profiel: 400 m stijgen en dalen
10,2 km

 Rondwandeling Linares de la Sierra – Alájar
Deze wandeling sluit aan op de tocht die we de eerste dag maakten. Nu zetten we de auto echter neer in Linares de la Sierra en lopen we naar Alájar waar we wederom zo’n fijn dorpsplein met meerdere cafés aantreffen. Ook deze wandeling is niet moeilijk of vermoeiend, al zit er ietsje meer klimwerk in dan de eerste dag. Het tweede deel van de tocht, bij het gehucht  Los Modroñeros, is verlaten en stil. Hier kijken we ook weids uit over de groene heuvels van de Sierra de Aracena. Uiteindelijk bereiken we Linares de la Sierra weer en klimmen we nog even steil naar het centrale dorpsplein waar de auto staat

Dag 12

Wandelduur: 4 uur
Profiel: 420 m stijgen en dalen
14,7 km

Rondwandeling Galaroza – Castaño del Robledo
Deze heerlijke afwisselende wandeling  beginnen we meteen met een klim door onherbergzaam terrein, maar na de klim volgt een prachtige afdaling naar Castaño del Robledo waar we wat kunnen drinken. Het tweede deel van de wandeling is machtig mooi. We lopen lange tijd langs de rivier Jabugo die we af en toe ook over steken. Veel water dus en daardoor ook grote kans op bijvoorbeeld ijsvogels en otters.

Dag 13 en 14

Treinreis en verblijf in Barcelona

We verblijven in een hotel vlak bij het gezellige centrum van Barcelona.
Was je hier nog niet eerder dan raden we je aan naast de sfeer van de stad te proeven zeker aan een bezoek te brengen aan de “Sagrada familia” , het imposante bouwwerk van Gaudi. Een gegidste fietstour door de stad is altijd een succes en geeft je een goede indruk van  van de stad met de vele pleinen in de verschillende wijken. En ook dan passeer je de fantasierijke bouwwerken van Gaudi die verspreid door de stad te vinden zijn. Er is zelfs een park Güel met Gaudi’s wonderlijke kunstwerken.
Maar winkelen, lunchen op één van de pleinen , tapas en vino in de namiddag of met de kabel naar het kasteel van Montjuïc zijn ook enkele van de vele mogelijkheden. En ook al ben je al eerder in Barcelona geweest. Het blijft er aangenaam verpozen.

Dag 15
Terugreis naar Nederland

We vertrekken vanaf Barcelona en reizen terug naar Amsterdam, waar we dezelfde avond nog aan zullen komen.

Vertrekdata & prijzen

*Let op: Vanaf 3 maanden voor vertrek kunnen wij de treinreservering en de prijs van het treinticket niet meer garanderen.

Inbegrepen

 • Logies o.b.v. 2-persoonskamer (bij boeking van 2 personen)
 • Ontbijt op de wandeldagen
 • Lunchpakket tijdens de wandeldagen
 • Treintickets
 • Overige transfers ter plaatse per minibus
 • Nederlandse reisbegeleiding

Niet inbegrepen

 • Logies bij boeking 1 persoonskamer toeslag €550
 • Drankjes
 • Ontbijt, lunch op niet wandeldagen
 • Diners
 • Entreeticket flamencoshow in Sevilla (€20)
 • Gegidste fietstocht in Barcelona en/of Sevilla met de fiets à €30 voor 3 uur
 • Evt. andere excursies en entreegelden
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • €27,50 boekingskosten en garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Lees de voorwaarden op de website van STO Garant.

Praktische informatie

Financiën

Net als in Nederland wordt in Spanje met euro’s betaald.  Op veel plekken is het ook mogelijk om te pinnen. De kosten van drankjes, diners en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening. In Spanje is het aan te raden altijd wat contant geld op zak te hebben.

Eten en drinken

Het ontbijt en het lunchpakket is inbegrepen tijdens de wandeldagen in de Haute Provence en in Aracena. In Barcelona en Sevilla ontbijt je voor weinig geld in een cafeetje en ook een belegd broodje kun je daar overal kopen. Maar op sommige dagen kun je natuurlijk ook ‘s-middags een “menu del dia” bestellen op een leuke locatie.

Accommodatie

Zowel in de Haute Provence als in Aracena verblijf je in een huisje met keuken, waar je zelf je drankjes kunt kopen en bewaren.  We kunnen zelf koken of  kunnen uit eten gaan. Bij het bezoek aan de steden kun je in groepjes gaan eten. In Barcelona verblijven we in mooie appartementen met vier slaapkamers en twee badkamers. In Sevilla in een hotel in het centrum met badkamer ensuite.

Bagage

Voor de treinreis zit er geen limiet aan de afmetingen of het gewicht van de bagage. Let er wel op dat je de bagage goed kunt dragen voor overstappen en korte loopafstanden ter plaatse. Neem niet meer dan 15 kg mee in een flexibele tas. Dan past alle bagage in het minibusje.

Reisdocument

Voor reizen naar Spanje dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart. Let erop dat het reisdocument wat je mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je invult op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor je vertrek je verzekeringsgegevens en het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief via e-mail. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrek dag, een reisschema en de deelnemerslijst.

Heen- en terugreis

 

Treinreis 26 oktober t/m 9 november 2024

Volgt binnenkort.

Boekingsformulier Treinrondreis Zuid Europa

 

Klik op de knop hieronder om het boekingsformulier voor de Treinrondreis Zuid Europa in een nieuw tabblad te openen.

Boek deze reis
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.