Aracena groepsreis (Andalusië)

Sierra de Aracena, een middelgebergte op de grens van Portugal en Extremadura, wordt gerekend tot één van de fijnste wandelgebieden van Andalusië. Je kunt hier niet alleen prachtig wandelen, maar je vindt er ook levendige dorpen.

Meer over onze wandelniveaus

 

 

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreis

Beschrijving

 

In de Sierra de Aracena vind je geen hoge bergtoppen, klaterende watervallen of diepe ravijnen. Toch wordt deze streek op de grens van Portugal en Extremadura gerekend tot één van de fijnste wandelgebieden van Andalusië. Niet voor niets! De Sierra Aracena is een heerlijk groen middelgebergte waar het in het voorjaar barst van de planten en bloemen. Je vindt er fijne dorpen vol leven, onverharde, eeuwenoude paden waarover het fantastisch wandelen is én een intiem cultuurlandschap waar de moderne tijd nog maar weinig invloed op heeft gehad.

Vanuit Aracena maken we een week lang ontspannen dagwandelingen die variëren van 2,5 tot 4 uur. Omdat we op tijd beginnen, hebben we ’s middags nog tijd over voor andere leuke dingen zoals zwemmen, luieren of een excursie in Aracena of omgeving.

Meestal kunnen we de wandelingen direct vanuit ons huis starten, soms hebben we de minibus nodig om bij het beginpunt te komen. We volgen oude, onverharde ezelspaden die de vele dorpen in de Sierra de Aracena met elkaar verbinden. Vroeger werden deze paden gebruikt door arrieros: handelaren die op hun ezels en paarden van dorp naar dorp trokken om daar hun koopwaar aan te bieden. Langs de vele prachtige paden in de Sierra de Aracena vind je halfhoge muren van gestapelde stenen die de afbakening vormen van de daar achter liggende dehesas. De dehesa is hét landschap van de Sierra de Aracena en het grensgebied met Portugal en Extremadura. Het bestaat uit grote vlaktes bedekt met (eiken)bomen, gras en kruiden waar de beroemde zwarte varkens, het cerdo Ibérico, doorheen scharrelen op zoek naar eikels. Dagelijks volgen we de grenzen van deze dehesas en krijgen we een indruk van de ongelofelijke schoonheid van dit Spaanse berggebiedje.

Karakter van de wandelingen

De wandelingen in de Sierra de Aracena zijn geschikt voor beginnende wandelaars met een goede basisconditie. We wandelen nooit meer dan 4 uur (exclusief rust) en de hoogteverschillen zijn voor iedereen te overbruggen. Wel moet je rekening houden met de warmte en zijn sommige trajecten lastig door losliggende keien en ongelijke stukken. Stevige wandelschoenen zijn in ieder geval onmisbaar. Verder heb je voldoende aan een dagrugzakje waarin je water, lunchpakket, een regenjasje (je weet maar nooit) en andere persoonlijke spullen mee kunt nemen. Waar mogelijk strijken we neer op een terrasje voor koffie of een broodje.

Veel wandelingen kunnen we direct vanuit onze accommodatie beginnen. Bij een aantal andere wandelingen nemen we eerst de minbus om bij het beginpunt te komen. Veel autokilometers leggen we deze week niet af; de wandelingen in de Sierra de Aracena liggen allemaal dicht bij elkaar en het gebied is niet moeilijk te bereizen.

Verblijf

Tijdens het eerste deel van deze ontspannen wandelweek verblijven we in  Aracena, naamgever van dit gebied. Dit heerlijke bruisende stadje telt ruim 7000 inwoners. Het heeft volop gezellige straatjes, winkels, café en restaurants. Kloppend hart is het levendige Plaza Margés de Aracena waar we na afloop van een wandeling een drankje kunnen doen. Maar Aracena heeft veel meer leuke pleinen en pleintjes zoals het vlakbij ons hotel gelegen Plaza San Pedro. Als culturele trekpleisters vind je er verder een museum over ham, de Gruta de las Maravillas (grot van de dromen) en het hoog boven het stadje gelegen Castillo de Aracena.
Het tweede deel van de week zitten we net onder Galaroza (1600 inw.), niet ver van het stadje Jabugo dat weer het centrum is van de beroemde Jamon Ibérico. We overnachten in een schitterend verbouwde boerderij met een natuurlijk zwembad in de achtertuin. Een plek om helemaal bij te komen en te genieten van de stilte en de natuur van de Sierra de Aracena. De omgeving is hier wat ruiger en hoger dan rondom Aracena en op deze manier leer je het hele gebied in een week tijd goed ontdekken.

Programma

Dag 1
Heenreis

Vlucht naar Sevilla. Vanaf het vliegveld rijden we in ruim een uur naar onze accommodatie in Aracena. De rest van de dag kun je vrij besteden in dit aangename stadje.

Dag 2

Wandelduur: 3-4 uur
Rondwandeling Aracena – Linares de la Sierra
We beginnen onze eerste wandeldag meteen vanuit ons hotel. Tijdens de tocht krijg je meteen een goed beeld van de prachtige natuur (en cultuur) van de Sierra de Aracena. Ongeveer halverwege ligt het aangename dorpje Linares de la Sierra waar we op de Plaza de Toros een café con leche kunnen drinken. Uiteraard hebben we tijd even door het dorpje te dwalen en de prachtige acequias, een uniek watersysteem, aan de Plaza de la Fuente te bewonderen. Is het eerste deel vrij open en verlaten, het tweede deel wandelen we vooral door bos en krijgen we een beeld van de uitgestrekte dehesas van de Sierra de Aracena.
Dag 3

Wandelduur: 3-4 uur
Rondwandeling Aracena – Corteconcepcíon
Gingen we gisteren naar het westen, vandaag lopen we pal naar het oosten. Opnieuw beginnen we gewoon bij ons hotel en lopen dan dwars door de stad naar het begin van de wandeling. Deze is beslist niet moeilijk, maar zeer afwisselend. In Corteconcepcíon kunnen we eventueel de varkensboerderij van Eíriz bezichtigen. Hier zien we hoe de beroemde zwarte varkens opgroeien, wat ze eten en hoe ze (uiteindelijk) als ham in de winkel komen te liggen. Bij de excursie (meerprijs!) hoort een hamproeverij en een goed glas wijn. De terugweg vergt wat meer klimwerk en uiteindelijk lopen we dwars door de stad weer terug naar ons hotel.
Dag 4

Wandelduur: 3-4 uur
Rondwandeling Linares de la Sierra – Alájar
Deze wandeling sluit aan op de tocht die we de eerste dag maakten. Nu zetten we de auto echter neer in Linares de la Sierra en lopen we naar Alájar waar we wederom zo’n fijn dorpsplein met meerdere cafés aantreffen. Ook deze wandeling is niet moeilijk of vermoeiend, al zit er ietsje meer klimwerk in dan de eerste dag. Het tweede deel van de tocht, bij Los Modroñeros, is verlaten en stil. Hier kijken we ook weids uit over de groene heuvels van de Sierra de Aracena. Uiteindelijk bereiken we Linares de la Sierra weer en klimmen we nog even steil naar het centrale dorpsplein waar de auto staat.
Dag 5

Wandelduur: 2,5-3 uur
Rondwandeling Almonster de Real en doorreis naar Galaroza
De wandeling is niet heel lang, maar er ligt ons wel een stevig klim te wachten. Almonster is een leuk stadje, misschien wel één van de mooiste van de Sierra de Aracena, met een prachtig kasteel en mezquita (moskee).
Dag 6

Wandelduur: 3 uur
Rondwandeling Galaroza – Castaño del Robledo
Deze heerlijke afwisselende wandeling  beginnen we meteen met een klim door onherbergzaam terrein, maar na de klim volgt een prachtige afdaling naar Castaño del Robledo waar we wat kunnen drinken. Het tweede deel van de wandeling is machtig mooi. We lopen lange tijd langs de rivier Jabugo die we af en toe ook over steken. Veel water dus en in het voorjaar daardoor ook volop bloemen en grote kans op bijvoorbeeld ijsvogels en otters.
Dag 7

Wandelduur: 4 uur
Rondwandeling Castaño del Robledo – Alajár
Natuurlijk sluiten we deze wandelweek af met een stevige wandeling van 15 km. We beginnen in Castaño del Robledo waar we gisteren al doorheen wandelden. We lopen eerst  langdurig over prachtige keienpaden, onderlangs de 959 meter hoge Castaño. In de verte zien we het stadje Jabugo in de diepte liggen. Vanaf het ‘hippiedorp’ El Calabacino naar Alájar is opnieuw zeer groen, kleurig en open. In Alajár strijken we zeker even neer op het gezellige Plaza Pedro de Vazquez. Vanaf Alajár wacht ons vervolgens eerst veel schaduw en wandelen we vooral onder en langs eiken-, amandel-, en olijfbomen. Later wordt het terrein opener en wachten ons wat pittige klimmetjes. De wandelreis eindigt in Castaño del Robledo waar we de bus terugpakken naar Aracena. Hier kunnen we nog een keer uit eten of sluiten we af met een bbq op het terrein van ons verblijf.
Dag 8
Terugreis
Met de minbus naar de luchthaven in Sevilla en aansluitend terugvlucht naar Nederland.

Vertrekdata & prijzen

geen reizen gepland

*Let op: vanaf 3 maanden voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag.

Inbegrepen

  • Logies o.b.v. 2-persoonskamer
  • Ontbijt op wandeldagen
  • Lunchpakket op wandeldagen
  • Alle transfers ter plaatse
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Bed- en badlinnen

Niet inbegrepen

  • Drankjes en diners
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • €27,50 boekingskosten en garantieregeling
  • Eventueel toeslag 1-persoonskamer van €185

Accommodatie

Accommodatie standplaats 1 – Aracena

 

Accommodatie standplaats 2 – Castaño del Robledo

Tijdens deze wandelweek verblijven we in twee standplaatsen vanuit waar we de wandelingen maken.

De eerste vier nachten zitten we in in een hotel in het centrum van het levendige stadje Aracena. Iedere slaapkamer beschikt over een eigen badkamer. Het ontbijt is in het hotel. De lunch wordt ingekocht in de supermarkt in het stadje.  Het centrum van Aracena heeft volop winkels, cafés en restaurants. In het restaurant heb je een mooi uitzicht over het landschap. Bij koude avonden kun je zitten bij de open haard.

De overige drie nachten van onze reis zoeken we de rust op van twee prachtig verbouwde boerderijen (Casas Rurales) buiten Castaño del Robledo. Er zijn zes slaapkamers met  badkamer en twee slaapkamers met een gedeelde badkamer. In één van de appartementen kunnen we ons eigen ontbijt en/of diner klaarmaken. De Casas Rurales liggen op een heuvel in groot natuurgebied (8,5 ha) dat zowel uit bos, grasland als tuin bestaat. Onderaan de tuin is een natuurlijk zwembad dat wordt gevoed door grondwater en door de natuur wordt gezuiverd. Een heerlijke, rustige plek met een zeer aardige eigenaar die voor alles openstaat. Het gezellige Castaño del Robledo ligt op vijf autominuten of 15 minuten wandelen.

Het is mogelijk om een 1-persoonskamer te boeken tegen een toeslag (zie “vertrekdata en prijzen”).

Praktische informatie

Financiën

Net als in Nederland wordt in Spanje met euro’s betaald. Op het vliegveld is het mogelijk om te pinnen. In verschillende grotere plaatsen is het ook mogelijk om te pinnen. De kosten van drankjes, diners en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening. In Spanje is het aan te raden altijd wat contant geld op zak te hebben.

Eten en drinken

Het ontbijt wordt verzorgd. Je maakt je eigen lunchpakket voor tijdens de wandelingen. Voor het diner zijn meerdere mogelijkheden: in de accommodatie kan in veel gevallen worden gekookt, maar er is in de omgeving ook de mogelijkheid om uit eten te gaan in verschillende restaurants.

Bagage

Tijdens de wandelingen heb je voldoende aan een kleine dagrugzak waar warme kleding, een wind- of regenjas, een waterfles, een lunchpakket en eventueel een camera in passen.

Reisdocument

Voor reizen naar Spanje dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart. Let erop dat het reisdocument wat je mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je invult op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor je vertrek je verzekeringsgegevens en het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief via e-mail. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrekdag, een reisschema met vluchttijden en de deelnemerslijst.

Download paklijst

Heen- en terugreis

Aracena

19-26 april 2020

Van Naar Vertrek Aankomst Vlucht
Heenvlucht Amsterdam Sevilla 9.15 12.10 HV6731
Transavia
Terugvlucht Sevilla Amsterdam 12.55 15.45 HV6732
Transavia

Aracena

18-25 september 2020

Van Naar Vertrek Aankomst Vlucht
Heenvlucht Amsterdam Sevilla 17.10 20.05 HV6729
Terugvlucht Sevilla Amsterdam 20.50 23.40 HV6730

 

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Boekingsformulier Aracena

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.