Corsica

Deze wandelrondreis met de trein en ferry laat je kennismaken met het Mediterrane eiland Corsica. Door het bergachtige terrein is het eiland dunbevolkt. De spectaculaire treintrajecten over het eiland in deze rondreis geven je een goed beeld van het eiland, van de bergen in het binnenland tot de kustlijnen. Zowel voor de cultuur, de natuur als de lokale keuken zit je hier goed. Corsica heeft wandelaars veel te bieden; ruige bergen, grillige kusten en uitgestrekte zandstranden. Het eiland heeft pittoreske kustplaatsen en sfeervolle bergdorpen.

Type reis: groepsreis
Wandelniveau: 2 (onze wandelniveaus)
Type accommodatie: hotels
Type vervoer: treinreis

 

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreisboeken

Beschrijving

We bereiken Corsica vanuit Nederland met de trein naar Toulon en de volgende dag  met de boot tussen Corsica en het vasteland van Frankrijk. Op de heenreis hebben we tijd om Toulon te bekijken , voor we op de nachtboot inchecken. Gedurende de gehele rondreis op het eiland maken we gebruik van het spoortraject en openbaar vervoer per bus, die ons bij bezienswaardige plaatsen en bij het begin van de wandeling brengen.
Bij het hotel is het ontbijt inbegrepen. Tijdens de wandeldagen koop je de lunch bij de bakker of in de plaatselijke supermarkt. ’s Avonds kunnen we eten in een lokaal restaurant of in het hotel. In Corte is het mogelijk je eigen diner te bereiden.

Karakter van de wandelingen

We wandelen over de “sentiers de pays”, aloude paden, zonder speciale technische moeilijkheden, die geschikt zijn voor degenen die niet houden van loodzware wandeltochten zoals het lange afstand pad de GR 20 voor geoefende wandelaars. Het zijn aloude paden, waar het in het voor- en najaar goed toeven is. De wandelingen zijn gemakkelijk met weinig hoogteverschillen en een duur van ongeveer drie à vier uren meestal met de mogelijkheid de route in te korten en soms te verlengen. Je kunt dan bijvoorbeeld op een idyllische picknickplek verblijven met een boek,  aan een stromend bergriviertje of aan zee en later met de groep mee terug lopen.

Verblijf

Deze rondreis verblijf je in hotels met een mediterrane tuin en in Corte met een zwembad, midden in een sfeervol stadje. Alle kamers hebben een eigen badkamer. Als je een dag niet mee wilt gaan wandelen verblijf je in één van de hotels nabij een treinstation in Calvi, Corte of Ajaccio.

Programma

Dag 1

Heenreis per trein naar Toulon en overnachting in Toulon.

Na een ontspannen treinreis , bereik je vanaf je woonplaats Rotterdam, de plaats waar we verzamelen en de groepsreis begint.
De reisleidster verzamelt in Rotterdam de groep en je reist samen verder naar Toulon, met slechts nog een overstap in Parijs. In één reisdag ben je in Toulon en we overnachten in een hotel op loopafstand van het centrum. Een prachtig centrum en een mooie omgeving. We hebben voldoende tijd om stad, strand en de natuur de volgende dag te bezichtigen vóór ons vertrek naar Corsica.

Dag 2

 Toulon bezichtigen en nachtboot van Toulon naar Bastia
Voor we de boot op gaan, hebben we een hele dag om Toulon te verkennen. Je kunt bij het toeristenbureau een combinatiekaart kopen voor bus, funiculaire en de pont. Met de kabelbaan sta je binnen enkele minuten 584 meter boven zeeniveau en heb je een grandioos uitzicht over de stad. Je kunt er een rondwandeling maken met panoramische uitzichten. De pont brengt je in de middag naar het levendige strand bij Sablettes. Een gelegenheid aan het strand met marktjes, waar de Corsicanen graag verblijven. We vertrekken in de avond met de boot vanaf Toulon en komen de volgende morgen aan in Bastia.

Dag 3

Bezichtigen Bastia en doorreis naar Calvi
Na aankomst in Bastia kunnen we onze bagage opbergen in het beveiligde bagagedepot bij het treinstation in Bastia.
Bastia is een levendig Middelandse zeestadje met een Genuaanse citadel en kleurige 19de-eeuwse Italiaanse huizen.
In de middag beginnen we aan ons treintraject naar de westkust van Corsica. Een mooie rit van ongeveer 3 uur. Vanuit het raam heb je zicht op de standen en het vertier aan zee. Afhankelijk van het actuele treinschema, kunnen we er ook voor kiezen in de ochtend door te reizen naar Calvi. Calvi heeft de mooiste strandjes,  waar de oude citadel hoog uit toornt boven een brede baai.   
Dag 4

Afstand:15 km
Stijgen en dalen: 300 m
Wandelduur: 3,5 uur 

Rondwandeling schiereiland peninsula
Vanaf “Croix du Balkan” volgen we het kustpad naar het begin van het  schiereiland. Over de klippen met uitzicht op de diepblauwe zee en in de verte de pieken van de 2000 meter hoge bergen. We lopen terug over de bergrug van het schiereiland met uitkijk naar beide zijden over bergen en zee en worden we omringd door een zee van bloemen. We eindigen de rondwandeling bij het idyllische strand “Plage de Alga” met een restaurant/bar. Vandaar lopen we weer via hetzelfde kustpad terug naar ons verblijf.

Dag 5

Afstand: 15 km
Stijgen en dalen: 400 m
wandelduur: 4 uur

Wandeling naar Occi

Het regionale treintje brengt ons naar Lunmio , waar de wandeling begint bij de Santa Maria kerk. Lumnio is een een pittoresk dorpje met uitzicht over de heuvels, op ongeveer een half uur lopen van het verlaten dorp Occi. De bewoners hebben Occi verlaten wegens gebrek aan water. De kerk is door vrijwilligers opgeknapt. Vanaf Occi heb je opnieuw een panoramisch uitzicht. Via mooi aangelegde wandelpaden lopen we door de heuvels en groene valleien terug naar Lumnio. We kunnen daar wat drinken voor ons vertrek met de trein vanaf de kust.
Vlak bij het treinstation ligt een mooie baai.

Dag 6

Rustdag Calvi en doorreis per trein naar Corte

Voor ons vertrek in de middag, kun je bijvoorbeeld een lange strandwandeling maken in Calvi, lunchen aan de haven , de 15e eeuwse citadel bekijken of zwemmen en een boek lezen. Per trein reizen we naar het hart van het Cosicaanse gebergte. Het dorpje Corte  ligt aan de voet van van het hooggebergte boven het weidse landschap van de Tavignano vallei, waardoor een grote bergbeek stroomt. Corte is ideaal gelegen om het omringende gebergte te verkennen.

Dag 7

Afstand: 12,3 km
Stijgen en dalen: 320 m
Wandelduur: 4,5 uur (je kunt de route inkorten)

Wandeling Tavignano vallei
Corte is de uitvalbasis voor het wandelgebied van Corsica bij uitstek. Vanuit het centrum loopt het lange afstandspad “Mare a Mare” door de vallei langs de gelijknamige Tavignano rivier, waar je prachtig op uitkijkt vanaf een rotsplateau over rotsen, pijnbomen en lavendelstruiken. Als je loopt door de kloof tot aan de brug, kun je daar zwemmen en zonnebaden bij de uitnodigende waterpartij. Omdat je dezelfde weg terug loopt, kun je de route inkorten naar wens.
Dag 8

Afstand: 10 km
Stijgen en dalen: 300 m
Wandelduur: 3,5 uur

Watervallen van Anglais
Vanaf het surrealistische treinstationnetje in het fabelachtige dorpje Vizzavona lopen we door het schaduwrijke bos en zien de door watervallen natuurlijk uitgesleten waterbaden. We worden omringd door een dennenwoud en kijken uit op de 2000 meter hoge berg.
Je kunt omhoog klimmen tot een nog grotere waterval een mooie plek zoeken om te lunchen en misschien pootje te baden in de koele rivier.
We lopen via de andere kant van de rivier terug, verder omhoog over een bergpad met zicht op de 2700 meter  hoge bergen.
Je kunt er ook voor kiezen hetzelfde, minder inspannende pad langs de rivier terug te volgen.
Bij het station Vizzavona is een bar.

Dag 9

Afstand: 10- 15 km
Stijgen en dalen: 300 -400 m
Wandelduur: 3-4 uur uur

Gare de Tattone 

Vanaf het verlaten stationnetje in Tattone maken we een wandeling met grandioos uitzicht op het dorpje Vivariu. We lopen over de weg geleidelijk 200 meter naar beneden met uitzicht op bos en valleien. We verlaten de weg om het lange afstandspad te volgen langs de brede rivier Maganello.
Je komt op verschillende punten bij de toegang tot de rivier, waar het heerlijk toeven is om je meegebrachte lunch te nuttigen.
Je kunt zelf bepalen tot hoe ver je door loopt. We lopen vanaf de rivier een andere steilere route door het bos terug naar het station. Bij het station is een terras bij een mooi gelegen camping waar we wat kunnen drinken terwijl we wachten op de trein.

Dag 10

Doorreis Ajaccio 
De prachtige treinreis over het midden van het eiland brengt ons in twee uur naar ons fraaie hotel, vlak bij het station  in Ajaccio. Ajaccio is tegenwoordig de hoofdstad van Corsica, maar dit is niet het enige wat van Ajaccio een belangrijke plaats maakt. Misschien nog wel belangrijker is dat Ajaccio de geboorteplaats was van Frankrijks belangrijkste historische figuur: Napoleon Bonaparte. Zijn geboortehuis is tegenwoordig als museum te bezoeken. En ook in Ajaccio kun je de citadel bezoeken, die in de veertiende eeuw in opdracht van de familie Bonaparte werd gebouwd.

Dag 11

Afstand :3,7 km en 8 km
Stijgen en dalen: 100 m en 240 m
Wandelduur: 1,5 uur en 2 uur

Wandeling “Punta Parata”
Tijdens het ontbijt heb je een grandioos uitzicht over de stad. Een goed begin van de dag.
Met de bus zijn we vanuit het centrum in 30 minuten bij het bezoekerscentrum van “Punta Parata.” Omgeven door de Sanguinaires eilanden lopen we een oude douanierroute, naar de wachttoren. Een kleine rondwandeling. Na de lunch op het schiereiland, gaan we langs de kust naar het strand van San Antoine. Je kunt er zwemmen en er is een restaurant. Bij zonsondergang kleuren de eilandjes in het verlengde van het schiereiland rood.

Dag 12

Afstand: 13,5 km
Stijgen en dalen: 550 m
Wandelduur: 4,5 uur 

Sentier des Crêtes en nachtboot naar Toulon

Een bekende wandeling vanuit Ajaccio, vanwege de prachtige uitzichten op de stad en de golf van Ajaccio en groene valleien. Gedeeltelijk in de schaduw van de bossen en langs legendarisch gevormde rotspartijen. Een inspannende wandeling die meer dan de moeite waard is.Een fantastische wandeling om onze wandelreis mee af te sluiten. We drinken nog wat in Ajaccio en vertrekken naar de haven om in te checken voor de nachtboot naar Toulon.

Dag 13
Terugreis per trein

In de ochtend komen we aan met de boot en kunnen ontbijten aan de haven op weg naar de trein. Daar vertrekt onze trein naar Nederland, waar we in de avond zullen aankomen.

 

Vertrekdata & prijzen

*Let op: Vanaf 3 maanden voor vertrek kunnen wij de treinreservering en de prijs van het treinticket niet meer garanderen. Een hut op de veerboot moet ook tijdig gereserveerd worden.

Inbegrepen

 • Logies bij boeking van 2 personen gedeelde kamer €1895.
 • Ontbijt bij hotel overnachtingen
 • Treintickets voor heen- en terugreis vanaf Rotterdam Centraal (verzamelpunt)
 • Overtocht met veerboot naar Bastia en vanaf Ajaccio in een hut met maximaal 4 personen
 • Alle vervoer ter plaatse
 • Combi ticket Funiculaire, bus en pont Toulon
 • Nederlandse reisbegeleiding/wandelgids

Niet inbegrepen

 • Logies bij boeking 1 persoonskamer toeslag €590
 • Hut op de boot privé ( 1,2,3 personen) Prijs op aanvraag.
 • Drankjes
 • Lunch en diner
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • €27,50 boekingskosten en garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Lees de voorwaarden op de website van STO Garant.

Praktische informatie

Financiën

Net als in Nederland wordt in Frankrijk met euro’s betaald.  Op veel plekken is het ook mogelijk om te pinnen. De kosten van lunch, drankjes, diners en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening. In Frankrijk is het aan te raden altijd wat contant geld op zak te hebben.

Eten en drinken

Het ontbijt is inbegrepen. Overige maaltijden zijn voor eigen rekening. Op wandeldagen kun je een lunchpakket klaarmaken. ’s Avonds kunnen we gezamenlijk uit eten gaan.

Bagage

Tijdens de wandelingen heb je voldoende aan een kleine dagrugzak waar warme kleding, een wind- of regenjas, een waterfles, een lunchpakket en eventueel een camera in passen.

Reisdocument

Voor reizen naar Frankrijk dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart. Let erop dat het reisdocument wat je mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je invult op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor je vertrek je verzekeringsgegevens en het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief via e-mail. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrekdag, een reisschema en de deelnemerslijst.

Download paklijst

Heen- en terugreis

Treinreis 8 t/m 20 juni 2024

Download reisschema

 

Boekingsformulier Corsica

Klik op de knop hieronder om het boekingsformulier voor Corsica in een nieuw tabblad te openen.

Boek deze reis
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.