Corsica

Deze wandelrondreis met de trein en ferry laat je kennismaken met het Mediterrane eiland Corsica. Door het bergachtige terrein is het eiland dunbevolkt. De prachtige treintrajecten over het eiland in deze rondreis geven je een goed beeld van het eiland, van de bergen in het binnenland tot de kustlijnen. Zowel voor de cultuur, de natuur als de lokale keuken zit je hier goed. Corsica heeft wandelaars veel te bieden; ruige bergen, grillige kusten en uitgestrekte zandstranden. Het eiland heeft pittoreske kustplaatsen en sfeervolle bergdorpen.

Type reis: groepsreis
Wandelniveau: 2 (onze wandelniveaus)
Type accommodatie: hotels
Type vervoer: treinreis

 

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreisboeken

Beschrijving

We bereiken Corsica vanuit Nederland met de trein naar Toulon en de volgende dag  met de boot tussen Corsica en het vasteland van Frankrijk. Gedurende de gehele rondreis op het eiland maken we gebruik van het spoortraject en openbaar vervoer per bus, die ons bij bezienswaardige plaatsen en bij het begin van de wandeling brengen.
Bij het hotel is het ontbijt inbegrepen. Tijdens de wandeldagen eten we ergens onderweg, of koop je de lunch in de plaatselijke supermarkt. ’s Avonds kunnen we eten in een lokaal restaurant of in het hotel.

Karakter van de wandelingen

We wandelen over de “sentiers de pays”, aloude paden, zonder speciale technische moeilijkheden, die geschikt zijn voor degenen die niet houden van loodzware wandeltochten zoals het lange afstand pad de GR 20 voor geoefende wandelaars. Het zijn aloude paden, waar het in het voor- en najaar goed toeven is. De wandelingen zijn gemakkelijk met weinig hoogteverschillen en een duur van ongeveer twee à drie uur met enkele uitzonderingen.

Verblijf

Deze rondreis verblijf je in hotels met een mediterrane tuin en soms een zwembad, op vier verschillende plaatsen. Alle kamers hebben een eigen badkamer. Als je een dag niet mee wilt gaan wandelen verblijf je in één van de sfeervolle hotels nabij een treinstation in Bastia, Ajaccio, Calvi, en in misschien wel het het mooiste bergdorp Venaco in het hart van de Corsicaanse bergen.

Programma

Dag 1
Heenreis per trein naar Toulon en overnachting in Toulon.

Dag 2

 Nachtboot van Toulon naar Ajaccio
We vertrekken in de avond met de boot vanaf Toulon en  komen de volgende morgen aan in Ajaccio. Ajaccio is tegenwoordig de hoofdstad van Corsica, maar dit is niet het enige wat van Ajaccio een belangrijke plaats maakt. Misschien nog wel belangrijker is dat Ajaccio de geboorteplaats was van Frankrijks belangrijkste historische figuur: Napoleon Bonaparte. Zijn geboortehuis is tegenwoordig als museum te bezoeken. En ook in Ajaccio kun je de citadel bezoeken, die in de veertiende eeuw in opdracht van de familie Bonaparte werd gebouwd.

Dag 3

Afstand :3,7 km en 8 km
Stijgen en dalen: 100 m en 240 m
Wandelduur: 1,5 uur en 2 uur

Aankomst Ajaccio en wandeling punta parata
De bus vanuit het centrum brengt ons in 30 minuten naar het bezoekerscentrum van punta Parata.Omgeven door de Sanguinaires eilanden lopen we een oude douanierroute, naar wachttoren. Een kleine rondwandeling. Na de lunch op het schiereiland, gaan we langs de kust naar het strand van San Antoine. Je kunt er zwemmen en er is een restaurant. Bij zonsondergang kleuren de eilandjes in het verlengde van het schiereiland rood.

Dag 4

Afstand: 13,5 km
Stijgen en dalen: 550 m
Wandelduur: 4,5 uur 

Variant: Van Ajaccio naar het zonne-energieplatform Paglia Orba en met de bus terug.
Afstand: 9,2 km
Stijgen en dalen: 350 m
Wandelduur: 3 uur 

 

Sentier des Crêtes

Een bekende wandeling vanuit Ajaccio, vanwege de prachtige uitzichten op de stad en de golf van Ajaccio en groene valleien. Gedeeltelijk in de schaduw van de bossen en langs legendarisch gevormde rotspartijen.

Dag 5

Doorreis per trein naar Venaco

Per trein reizen we naar het hart van het Cosicaanse gebergte. Het dorpje Venaco ligt aan de voet van de Monte Cardu (2453 m) boven het weidse landschap van de Tavignano vallei, waardoor een grote bergbeek stroomt. De bar van het hotel heeft een panoramisch uitzicht over de vallei en op slechts 700 meter afstand vind je een restaurant. Specialiteiten zijn schapenkaas en bergforel.

Dag 6

Afstand: 12,3 km
Stijgen en dalen: 320 m
Wandelduur: 4,5 uur (je kunt de route inkorten)

Wandeling Tavignano vallei
De trein brengt ons naar naar Corte, het wandelgebied van Corsica bij uitstek. Vanuit het centrum loopt het lange afstandspad “Mare a Mare” door de vallei langs de gelijknamige Tavignano rivier, waar je prachtig op uitkijkt vanaf een rotsplateau over rotsen, pijnbomen en lavendelstruiken. Als je loopt door de kloof tot aan de brug, kun je daar zwemmen en zonnebaden bij de uitnodigende waterpartij. Omdat je dezelfde weg terug loopt, kun je de route inkorten naar wens.
Dag 7

Afstand: 6,3 km
Stijgen en dalen: 200 m
Wandelduur: 1,5 uur

Watervallen van Anglais
Vanaf het surrealistische treinstationnetje in het fabelachtige dorpje Vizzanova lopen we door het schaduwrijke bos zien de onderlijke, door watervallen natuurlijk uitgesleten waterbaden. We worden omringd door een dennenwoud en kijken uit op de 2000 meter hoge berg.

Dag 8

Afstand: 7,25 km
Stijgen en dalen: 200 m
Wandelduur: 2,5 uur

Variant: rondwandeling
Afstand: 5 km
Stijgen en dalen: 120 m
Wandelduur: 1,5 uur

Of combinatie van beide wandelingen 

Gare de Tattone 

Vanaf het verlaten stationnetje in Tattone kun je kiezen uit  verschillende wandelingen. Je kunt de route ook verlengen door ze beide te combineren. Beide wandelingen bieden een grandioos uitzicht op het dorpje Vivariu.
Je komt op verschillende punten bij de toegang tot de rivier, waar het heerlijk toeven is om je meegebrachte lunch te nuttigen.

Dag 9

Doorreis naar Calvi
We vervolgen het mooie treintraject vanaf de bergen naar de westkust van Corsica, waar we na een mooie rit van ongeveer 3 uur zullen aankomen in het stadje Calvi met de mooiste strandjes,  waar de oude citadel hoog uit toornt boven een brede baai. In de middag kun je Calvi verkennen, een tamelijk groot stadje, waar altijd wel iets te beleven valt. Bezoek in de namiddag de Citadel, van waaruit je een mooi zicht op het fraaie omliggende landschap hebt, de kathedraal en het voormalige huis van Columbus.
Dag 10

Afstand: 9 km
Stijgen en dalen: 379 m
wandelduur: 3 uur

Wandeling naar Occi

De wandeling begint bij de Santa Maria kerk in Lumnio, een pittoresk dorpje in de heuvels  ongeveer een half uur naar het verlaten dorp Occi. Lumnio biedt uitzicht op Calvi en de omliggende heuvels. De bewoners hebben Occi verlaten wegens gebrek aan water. De kerk is door vrijwilligers opgeknapt. Vanaf Occi heb je opnieuw een panoramisch uitzicht.

Dag 11

Afstand:10 km
Stijgen en dalen: 250 m
Wandelduur: 2,5 uur 

Rondwandeling schiereiland peninsula
Over de klippen met uitzicht op de diepblauwe zee en in de verte de pieken van de 2000 meter hoge bergen. Dat is wat het schiereiland te bieden heeft. We eindigen bij het idyllische strand plage de Alga met een restaurant/bar.

Dag 12

Doorreis richting Bastia
We stoppen bij het treinstationnetje Casamozza om vandaar naar ons mooie verblijf te gaan, een half uur vanaf Bastia, dat je in de middag kunt bezoeken. Een sprankelende stad, rijk aan kunst en geschiedenis. Mooie oude wijk, waar je kunt dwalen door de kleine straatjes, een citadel en een oude haven.

Dag 13

Afstand: 12 km
Stijgen en dalen: 200 m
Wandelduur: 3 uur

Kustwandeling St. Florent 
Vanaf het mooie haventje in St. Florent, omzoomd door gebergte, nemen we de boot naar page de Loto. Het mooiste strand en druk bezocht. Na een verblijf aan het strand lopen we via verlaten strandjes die alleen te voet of per boot bereikbaar zijn terug naar St. Florent. Een mooie comfortabele laatste wandeldag.

Dag 14 en 15
Terugreis 

Terugreis vanaf Bastia met de boot en in Toulon met de trein terug naar Nederland.

Vertrekdata & prijzen

*Let op: Vanaf 3 maanden voor vertrek kunnen wij de treinreservering en de prijs van het treinticket niet meer garanderen. Een hut op de veerboot moet ook tijdig gereserveerd worden.

Inbegrepen

 • Logies bij boeking van 2 personen gedeelde kamer €1895
 • Ontbijt
 • Treintickets voor heen- en terugreis
 • Overtocht met veerboot naar Ajaccio en vanaf Bastia in een hut met maximaal 4 personen
 • Nederlandse reisbegeleiding

Niet inbegrepen

 • Logies bij boeking 1 persoonskamer toeslag €590
 • Hut op de boot privé ( 1,2,3 personen) Prijs op aanvraag.
 • Drankjes
 • Lunch en diner
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • €27,50 boekingskosten en garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Lees de voorwaarden op de website van STO Garant.

Praktische informatie

Financiën

Net als in Nederland wordt in Frankrijk met euro’s betaald.  Op veel plekken is het ook mogelijk om te pinnen. De kosten van lunch, drankjes, diners en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening. In Frankrijk is het aan te raden altijd wat contant geld op zak te hebben.

Eten en drinken

Het ontbijt is inbegrepen. Overige maaltijden zijn voor eigen rekening. Op wandeldagen kun je een lunchpakket klaarmaken. ’s Avonds kunnen we gezamenlijk uit eten gaan.

Bagage

Tijdens de wandelingen heb je voldoende aan een kleine dagrugzak waar warme kleding, een wind- of regenjas, een waterfles, een lunchpakket en eventueel een camera in passen.

Reisdocument

Voor reizen naar Frankrijk dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart. Let erop dat het reisdocument wat je mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je invult op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor je vertrek je verzekeringsgegevens en het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief via e-mail. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrekdag, een reisschema en de deelnemerslijst.

Download paklijst

Heen- en terugreis

 

Treinreis 22 april t/ 6 mei 2023

Download reisschema

 

Boekingsformulier Corsica

 

Klik op de knop hieronder om het boekingsformulier voor Corsica in een nieuw tabblad te openen.

Boek deze reis
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.