Toscane & Elba groepsreis

Tijdens deze afwisselende groepsreis maak je kennis met misschien wel de populairste streek van Italië: Toscane. Wandel door de glooiende landschappen met wijnranken, bezoek eeuwenoude steden en bewonder Renaissance kunst. Bewandel de bergtoppen en de kustpaden van Elba en geniet van de traditionele Toscaanse keuken én wijnen!

Type reis: groepsreis
Wandelniveau: 2 (onze wandelniveaus)
Type accommodatie: hotels
Type vervoer: treinreis

 

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreisboeken

Beschrijving

Toscane staat bekend om haar glooiende landschappen, pittoreske stadjes en historische steden met talrijke kunst uit de Renaissance. Florence, als hoofdstad van Toscane, is hier een goed voorbeeld van. Deze Italiaanse provincie grenst aan de Tyrreense Zee. Op een uur varen vanaf het vasteland kun je de Toscaanse Archipel bereiken, waarvan Elba het grootste en bekendste eiland is. Naast de rijke kunst, cultuur, geschiedenis en het natuurschoon komt ook de Bourgondiër hier aan zijn trekken. De Toscaanse keuken, inclusief de wijn, is internationaal bekend en enorm populair. Tijdens deze rondreis maak je kennis met de steden Florence en Siena, bezoek je de kleinere maar niet minder aantrekkelijke stadjes San Gimignano en Volterra en breng je een aantal dagen door op Elba. Toscane is bij uitstek geschikt voor een gecombineerde wandel-, strand- en  cultuurvakantie. De wandelingen zijn gemakkelijk, over goed begaanbare paden, langs wijngaarden en olijfbomen en zacht glooiende heuvels.

We gaan het Toscaanse droomlandschap per trein, per minibus en te voet verkennen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de dag op een andere manier in te vullen. Een ontspannen en afwisselende reis met voldoende keuzemogelijkheden. Tijdens deze reis heb je voldoende tijd om door de smalle straatjes van Florence, Siena en de eeuwenoude dorpjes San Gimignano en Volterra te slenteren of  een bezoek te brengen aan musea of kasteel. We eindigen met een verblijf op Elba, eveneens bekend om fraaie wandelpaden met uitzicht op zee.

Bij het hotel is het ontbijt inbegrepen. Tijdens de wandeldagen koop je de lunch in de plaatselijke supermarkt.
’s Avonds kunnen we eten in een lokaal restaurant of in het hotel.

Karakter van de wandelingen

Je wandelt over gemakkelijke paden door een Middeleeuws decor van heuvel landschappen, langs wijngaarden, door onder andere de Chianti streek. We passeren oude boerderijen, gaan over lanen omzoomd door Cipressen, over karrensporen die ons omhoog de heuvels inleiden, met prachtige vergezichten op de Toscaanse historische dorpjes.

Verblijf

Deze rondreis verblijf je in sfeervolle hotels, met een tuin of terras, op zes verschillende plaatsen. Alle kamers hebben een eigen badkamer. Als je een dag niet mee wilt gaan wandelen heb je extra tijd om de steden met een rijke cultuur te bezichtigen. In de steden Florence en Siena en de dorpen Radda en San Simignano verblijven we in het historische stadcentrum.  In Volterra hebben we een mooi hotel met zwembad gevonden aan de rand van het oude centrum met een prachtig uitzicht op het stadje. Op het eiland Elba verblijven we in een hotel op 5 minuten lopen van het strand.

Programma

Dag 1
Heenreis

Heenreis met de trein naar Como en daar een overnachting , vanwaar we de volgende morgen door zullen reizen via een prachtig treintraject naar Florence.

Dag 2

Toscane en Elba Italië Groepsreis Wandelreis

Aankomst Florence
We komen laat in de middag aan in Florence. Je waant je in de Renaissance. Je vindt dan ook nergens anders in Italië zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode. Dit is te danken aan de de Medici, een invloedrijke familie die in de vijftiende eeuw haar stempel drukte op de stad als het gaat om kunst en architectuur. We gaan in de avond op zoek naar een restaurant in het historische centrum en slapen twee nachten in een hotel met een inrichting in de stijl van de  Renaissance.
Dag 3

Toscane en Elba Italië Groepsreis Wandelreis

Wandeling door historische centrum van Florence
Al lopend door het historische centrum zie je talloze imposante bouwwerken: kerken, kathedralen, basilieken, paleizen en andere bekende bezienswaardigheden zoals de Ponte Vecchio. Daarnaast zijn er diverse karakteristieke pleinen, zoals het Piazza della Signoria, waar vele klassieke beelden tentoongesteld staan. Ook heeft Florence verschillende musea waar je de rijke kunst, cultuur en historie kunt bewonderen. Het Uffizi, een van de beroemdste kunstmusea ter wereld met werken van de grote Italiaanse schilders als da Vinci, Michelangelo en Caravaggio is zeker een bezoek waard.
Dag 4
Toscane en Elba Italië Groepsreis Wandelreis
Afstand :7,5 km
Stijgen en dalen: 280 m
Rondwandeling en overnachting in Radda
Per minibus vertrekken we naar ons verblijf in het wijnstadje Radda. Na de lunch maken we een ontspannen rondwandeling over bos en steenslagpaden en open struikgewas langs cipressen en op de heuvel, met mooi uitzicht op Radda.
Dag 5
Toscane en Elba Italië Groepsreis Wandelreis

Afstand :15 km
Stijgen en dalen: 470 m
Alternatieve rondwandeling :7 km
Stijgen en dalen 300 m

Wandeling Chianti en doorreis naar Siena
Op weg naar Siena, maken een wandeling door de lieflijke wijngaarden van deze bekende wijkstreek en meest bekende Toscaanse heuvellandschap.  Het is een schaduwrijke wandeling vanuit Volpaia over licht dalende en stijgende landbouwpaden. Een mooie kennismaking met de streek. Na de wandeling vertrekken we naar Siena, omringd door het Toscaanse heuvellandschap De goed bewaarde historische binnenstad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het hart van de stad is het schelpvormige Piazza del Campo, wat wordt beschouwd als een van de mooiste middeleeuwse pleinen van Europa. Naast imposante architectonische werken zijn het ook de smalle straatjes, kleine boetiekjes en ambachtelijke winkels en restaurantjes die bijdragen aan de charme van Siena. Het hotel ligt in het historische centrum.
Dag 6
Toscane en Elba Italië Groepsreis Wandelreis

Afstand :12 km
Stijgen en dalen: 240 m

Wandeling vanaf Castello di Brolio
Na het ontbijt rijden we naar het kasteel met een traditionele wijnmakerij om van daaruit een uitzichtrijk wandelpad op te gaan. Met uitzichten over de wijngaarden en de beboste heuvels van Monti Chianti. We hebben de mogelijkheid het kasteel en het park met oude bomen te bezichtigen. Na ons bezoek gaan we terug naar Siena om rond te dwalen door de smalle straatjes van het oude stadscentrum waar we weer dineren en overnachten.
Je kunt natuurlijk ook in Sienna verblijven . Er is daar genoeg te zien en ontdekken.
Dag 7
Toscane en Elba Italië Groepsreis Wandelreis

Afstand :10 km
Stijgen en dalen: 315 m

San Gimignano en wandeling San Donato
Ben je op zoek naar een typisch Toscaanse tafereel, een pittoresk stadje in een groen heuvellandschap, kom je al snel uit bij San Gimignano. Dit middeleeuwse stadje ligt te midden van de heuvels van Val d’Elsa en wordt omringd door een dertiende-eeuwse stadsmuur. Onmiskenbaar zijn de torens die hoog boven de huizen uitrijzen en elk een eigen geschiedenis hebben. Het waren kooplieden en pelgrims die deze stad in de middeleeuwen rijkdom brachten, doordat San Gimignano op de belangrijke route Via Francigena lag. Naast de rijke historie en architectuur, is San Gimignano vooral bekend om de wijnproductie. De lokale wijncultuur ontdek je met een bezoek aan Museo del Vino della Vernaccia. In de middag maken we een rondwandeling bij San Donato door een landschap met verstrooide boerderijen.
Dag 8
Toscane en Elba Italië Groepsreis Wandelreis

Afstand :10,5 km
Stijgen en dalen: 450 m

Rondwandeling Santa Lucia en doorreis naar Volterra
Na het ontbijt gaan we op weg naar Volterra een wandeling maken door typisch Toscaans cultuurlandschap met olijfbossen, cipressenlanen, oude boerderijen en natuurlijk de vele wijngaarden. Volterra is een ander middeleeuws stadje vlakbij San Gimignano en werd in de achtste eeuw voor Christus gesticht door de Etrusken, waarvan er veel archeologische vondsten zijn. Hierna was Volterra onderdeel van het Romeinse Rijk. Het Romeinse theater is nog altijd een belangrijke bezienswaardigheid. Ook het fort van de Medici behoort tot de bezienswaardigheden van Volterra. Dit fort kan echter alleen vanaf de buitenzijde bezichtigd worden, aangezien het nog steeds in gebruik is als staatsgevangenis. Het voormalig stadhuis Volterra Palazzo dei Priori heeft tegenwoordig wel een andere functie. Je kunt dit gebouw bezoeken als museum en je kunt de toren beklimmen, van waaruit je een goed uitzicht hebt over de stad en het omringende landschap.
Dag 9
Toscane en Elba Italië Groepsreis Wandelreis

Afstand :6 km
Stijgen en dalen: 150m

Stadswandeling Volterra en bezoek aan Etruskische grafkamers
Vanuit het dorp maken we een rondwandeling langs de stadsmuren van het mooie historische dorp. Na afloop is het de moeite waard het Etruskische museum te bezoeken. Het bevat een grote verzameling Etruskische kunst, waaronder 600 sarcofagen.
Dag 10
Toscane en Elba Italië Groepsreis Wandelreis
Doorreis naar Elba
De Toscaanse Archipel bestaat uit zeven eilanden, waarvan Elba de grootste en bekendste is. Je vaart vanaf Piombino op het vasteland in een uur naar dit eiland. Elba wordt al sinds de vijfde eeuw voor Christus bewoond. De bekendste inwoner van Elba was de Franse keizer Napoleon Bonaparte, die hier in 1814 en 1815 in ballingschap verbleef.  Het eiland heeft verschillende baaien, kapen , havenstadjes en badplaatsen die uitnodigen voor een dagje strand. Ook leent het eiland, dat onderdeel is van het Parco Nazionale dell’Arcipelago Toscano, zich goed voor wandeltochten.
Na aankomst bij ons verblijf, is de middag ter vrije besteding. Strand en waterliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan zee, op slechts 5 minuten lopen vanaf het hotel.
Dag 11
Toscane en Elba Italië Groepsreis Wandelreis

Afstand :10 km
Stijgen en dalen: 380 m

Rondwandeling Marciana Maria
Vanaf het dorpje maken we een rondwandeling langs de kust en door een heuvellandschap. We klimmen door de bossen met mooi uitzicht op de kust. Voor we de kust verlaten passeren we een strand wat uitnodigt tot een verfrissende duik in zee. Een mooie plek om de lunch te nuttigen voor we via oude paden door het verlate landschap naar het startpunt  gaan.
Dag 12
Toscane en Elba Italië Groepsreis Wandelreis

Afstand :5 km
Stijgen : 700 m

Naar de top van Elba

De laatste wandeling  is een mooie afsluiter naar de hoogste top van het eiland met grootse uitzichten over het groene eiland en de zee. Een pittige wandeling, maar meer dan de moeite waard. We klimmen naar de top van het eiland en je kunt naar beneden met de kabelbaan. De afdaling is moeilijk vanwege steile stukken en grote stenen. Het is natuurlijk ook mogelijk eveneens de kabelbaan naar boven te nemen.

Dag 13 en 14
Terugreis met overnachting in Como

Terugreis met de minibus naar de veerboot en vanuit daar via Florence met de trein terug naar Nederland via Zwitserland .

Vertrekdata & prijzen

*Let op: Vanaf 3 maanden voor vertrek kunnen wij de treinreservering en de prijs van het treinticket niet meer garanderen.

Inbegrepen

 • Logies bij boeking van 2 personen gedeelde kamer € 1995
 • Ontbijt
 • Treintickets voor heen- en terugreis
 • Alle transfers ter plaatse per minibus
 • Overtocht met veerboot naar Elba
 • ticket voor de kabel in Elba
 • Nederlandse reisbegeleiding

Niet inbegrepen

 • Logies bij boeking 1 persoonskamer toeslag € 595
 • Drankjes
 • lunch en diner
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • €27,50 boekingskosten en garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Lees de voorwaarden op de website van STO Garant.

Praktische informatie

Financiën

Net als in Nederland wordt in Italië met euro’s betaald.  Op veel plekken is het ook mogelijk om te pinnen. De kosten van drankjes, diners en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening. In Italië is het aan te raden altijd wat contant geld op zak te hebben.

Eten en drinken

Het ontbijt is inbegrepen. Overige maaltijden zijn voor eigen rekening. Op wandeldagen kun je een lunchpakket klaarmaken. ’s Avonds kunnen we gezamenlijk uit eten gaan.

Bagage

Tijdens de wandelingen heb je voldoende aan een kleine dagrugzak waar warme kleding, een wind- of regenjas, een waterfles, een lunchpakket en eventueel een camera in passen.

Reisdocument

Voor reizen naar Italië dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart. Let erop dat het reisdocument wat je mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je invult op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor je vertrek je verzekeringsgegevens en het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief via e-mail. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrekdag, een reisschema en de deelnemerslijst.

Download paklijst

Heen- en terugreis

 

Treinreis Toscane & Elba 1 t/t 14 oktober 2024

 

Download reisschema

 

Boekingsformulier Toscane & Elba

 

Klik op de knop hieronder om het boekingsformulier voor Toscane & Elba in een nieuw tabblad te openen.

Boek deze reis
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.