Cornwall

Het South West Coast Path loopt helemaal rondom de kust van Cornwall. We lopen gedeeltes van deze prachtige route nabij onze verblijfplaats St Ives, een sfeervol oud stadje met een pittoreske haven en leuke typisch Engelse pubs. Tijdens deze 8-daagse groepsreis maken we 6 mooie kustwandelingen in de regio Cornwall, in het zuidwesten van Engeland.

Type reis: groepsreis
Wandelniveau: 2,5 (onze wandelniveaus)
Type accommodatie: vakantiehuis
Type vervoer: treinreis

 

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreisboeken

Beschrijving

Het South West Coast Path

Cornwall is een bekend wandelgebied, met name vanwege het “South West Coast Path”. Deze kustroute is in totaal 1014 km lang en is goed bewegwijzerd. Het hoge kustpad is ontstaan omdat de kustwacht in de 18e en de 19e eeuw zicht wilde hebben op schuilplaatsen van smokkelaars die probeerden hoge belasting en invoerrechten te omzeilen. Nadat de invoerrechten werden verlaagd, loonde de smokkel niet meer. Maar de erfenis, een uniek bergpad met prachtig uitzichten, bleef bestaan. Deze wandelreis leg je de mooiste routes van het kustpad af. 

De wandelingen

Omdat er heel wat klimmetjes en afdalingen in de trajecten zitten is een goede conditie een voorwaarde. Er zitten ook moeilijke trajecten in en tredzekerheid is daarom ook van belang. Omdat we op één standplaats verblijven kun je er wel voor kiezen om een rustdag te nemen. Vanuit St Ives is er voldoende mogelijkheid om met het openbaar vervoer de omgeving te verkennen. Wij zullen deze week in 6 dagen een groot deel kustpad afleggen rond St Ives. De hop on hop off bus brengt ons naar het startpunt van de wandelingen. Deze bus stopt op meerdere plaatsen langs het kustpad, waardoor je soms ook de gelegenheid hebt om de wandeling in te korten of te verlengen.

De omgeving

Vanwege het zachte klimaat groeien er subtropische planten in zuidwest Engeland. Onderweg kun je zeehonden, slechtvalken en vele andere vogelsoorten zien. Kalkovens, tin- en kopermijnen en roestige scheepswrakken laten sporen uit het verleden zien. Hoge kliffen, een azuurblauwe zee, idyllische vissersdorpjes, met riet bedekte cottages, prachtige tuinen en het lieflijke groene landschap landinwaarts maken dit gebied tot een unieke wandelbestemming.

De accommodatie

Je verblijft  in een mooi huis , met een panoramisch uitzicht op zee.  Gelegen in het hart van St Ives met uitzicht op zee richting de haven, St Ives Bay en Godrevy vuurtoren. Strand en haven van Porthminster op 5 minuten loopafstand. Een ruime eetzaal ingericht in New England-stijl met een grote erker en uitzicht op zee, een open haard (alleen decoratief gebruik) en zitplaatsen voor 13. Er is een  ingerichte keuken / eetkamer met alle moderne gemakken en een grote zitkamer.
Het huis heeft 6 slaapkamers en 4 badkamers. Indien je een eigen kamer boekt , kan het zijn dat je de badkamer met iemand moet delen.

Programma

Dag 1
Heenreis 
Trein tot St Ives en per bus naar ons verblijf in St Ives.
Dag 2
 
Wandelduur: 3,5 uur
Afstand: 14 km
Profiel:400 m stijgen en  dalen
Van St Ives naar Marazion
Via de oude pelgrimsroute “St Michael’s way ” lopen we zuidwaarts over paden, heuvels en weiden naar het kasteel op de berg, die bij vloed een eiland vormt. Bij eb kun je met droge voeten over de dijk naar het eiland. Bij vloed kun je het kasteel met de boot bereiken.
Het is mogelijk de route eerder af te breken in Ludgvan. Er is daar een pub en een bushalte.

Dag 3

Wandelduur: 3,5 uur
Afstand: 11 km
Profiel: 400 m stijgen en 400 m dalen
Wandeling St Ives – Zennor
Dit is het moeilijkste stuk van het kustpad dat we lopen deze week, vanwege de deels rotsige en deels drassige ondergrond, waardoor je niet snel kunt lopen en soms moet klauteren.  De geweldige uitzichten maken de inspanning de moeite waard. Heen en weer over een achtbaan van kliffen kijken we uit over prachtige baaien en een ruige natuurlijke schoonheid van het landschap.

Dag 4


Wandelduur: 4.00 uur
Afstand: 15 km
Profiel:400 m stijgen en dalen

Wandeling Treen – Mousehole
We beginnen onze wandeling vanaf Treen. Van Treen naar Lamorna is het ongeveer 2,5 uur lopen. Het pad wordt vanaf Lamorna uitdagender met steilere klimmetjes en afdalingen. In Lamorna is een bar aan zee, waar je wat kunt drinken. Vervolgens een pittig stuk van 1,5 uur over grote steenblokken steil omhoog en omlaag naar Mousehole, een rustig klein dorpje met een natuurlijke haven en smalle straatjes met cottages van graniet. Hier kunnen we een terras zoeken voor we met de bus terug gaan naar de accommodatie.
Je kunt de wandeling inkorten en vanaf Lamorna de bus terug nemen.

Dag 5

Wandelduur: 3,5 uur
Afstand: 12,8  km
Profiel: 600m stijgen en 500 m dalen
Wandeling Zennor – Pendeen
Prachtige route met wat pittige klimmetjes. Het grootste deel gaat over goed begaanbare hellingen. Nu en dan lopen we via grote granieten traptreden of gesteente langs de afwisselende kust. We hebben zicht op witte verlaten zandstrandjes die gelegen zijn naast de helderblauw gekleurde zee omringd door meeuwen. 

Je kunt de route inkorten en lopen tot Morvah ( 11 km )

Dag 6

Wandelduur: 5 uur
Afstand: 15  km
Profiel: 480 m stijgen en 450 m dalen
Wandeling Sennen Cove naar Treen
Inspannende en uitdagende tocht, waar je soms over rotsblokken je weg moet vinden, blootgesteld aan wind en steile rotshellingen moet trotseren. Negeer de toeristen en ervaar de rust en afzondering bij Land’s End, waar veel te zien is. Bij helder weer heb je een mooi zicht op de “Isles of Scilly”, onvoorstelbare rotsformaties. Misschien wel het mooiste uitzicht van het gehele kustpad.
Variant : Je kunt deze tocht eerder afbreken en met de bus terug gaan naar St Ives.

Dag 7

Wandelduur: 4 uur
Afstand: 16 km
Profiel: 450 m stijgen en 400 m dalen
Wandeling Pendeen – Sennen Cove
Het ruige pad van de granietkust, leidt ons naar het gouden zand van Sennen Cove. We lopen van het oude mijnengebied rond “cape Cornwall”, waar de Atlantische stromingen gesplitst worden. Het pad is afwisselend. Zowel door open landschap, als ook langs hoge toppen van kliffen via korte steile klimmetjes en afdalingen. We zullen een variëteit aan zeevogels zien vooral bij “Whitesand Bay”
Je kunt de wandeling inkorten en ongeveer halverwege terug gaan met de bus vanaf St.Just

Dag 8
Terugreis
Je stapt in de ochtend op de trein in St Ives (of Penzance als je in Lamorna verblijft) en komt in de avond aan in Nederland (zie treinschema bij heen en terugreis).

Vertrekdata & prijzen

Inbegrepen

 • Heen- en terugreis per trein vanaf Breda (verzamelpunt)
 • Logies bij boeking van 2 personen gedeelde kamer
 • Ontbijt op wandeldagen
 • Lunchpakket op wandeldagen
 • Alle transfers ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Bed- en badlinnen

Niet inbegrepen

 • Drankjes en diners
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • €27,50 boekingskosten en garantieregeling
 • Eventueel toeslag 1-persoonskamer van €400 (op aanvraag) 

 

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Lees de voorwaarden op de website van STO Garant.

Praktische informatie

Financiën

In Groot-Brittannië wordt met de Britse pond betaald. Eén pond is omgerekend ongeveer €1,16. Op veel plekken is het mogelijk om te pinnen. In St Ives is het ook mogelijk om te pinnen. De kosten van drankjes, diners en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening.

Eten en drinken

Het ontbijt wordt verzorgd. Je maakt je eigen lunchpakket klaar voor tijdens de wandelingen. De reisbegeleider zorgt voor de inkoop. Voor het diner zijn meerdere mogelijkheden: in het huis kan worden gekookt, maar er is in de omgeving ook de mogelijkheid om uit eten te gaan. 

Bagage

Tijdens de wandelingen heb je voldoende aan een kleine dagrugzak waar warme kleding, een wind- of regenjas, een waterfles, een lunchpakket en eventueel een camera in passen.

Reisdocument

Voor reizen naar Groot-Brittannië dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Let erop dat het reisdocument wat u mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je hebt ingevuld op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor uw vertrek uw verzekeringsgegevens en het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Netspanning

Voor Groot-Brittannië heb je een reisstekker nodig (type G).

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief en de treintickets per post. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrekdag, een reisschema en de deelnemerslijst.

Heen- en terugreis

 

Treinreis Cornwall 6 t/m 13 juli 2024

Download reisschema

 

Boekingsformulier Cornwall

 

Klik op de knop hieronder om het boekingsformulier voor Cornwall in een nieuw tabblad te openen.

Boek deze reis
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.