Haute Provence

Het natuurpark de Haute Provence is vooral bekend vanwege de indrukwekkende kloof van de Verdon, de lavendelvelden, de prachtige meertjes en karakteristieke dorpjes, de zuivere lucht en het uitzonderlijk aantal zonuren per jaar. Alle ingrediënten voor een fantastische wandelweek. Tijdens deze 8-daagse groepsreis maken we 6 afwisselende wandelingen in de Haute Provence. Een wandeling door de kloof Gorges du Verdon mag hierbij natuurlijk niet ontbreken.

Type reis: groepsreis
Wandelniveau: 2 (onze wandelniveaus)
Type accommodatie: gîtes
Type vervoer: treinreis

 

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreisboeken

Beschrijving

 

De rivier de Verdon bepaalt voor een groot deel het ruige landschap. Provence gaat heel vanzelfsprekend samen met charme en het goede leven; dus bij uitstek geschikt als vakantiebestemming! Met zijn vredige heuvels waar we de krekels kunnen horen zingen, de prachtige lavendelvelden en olijfboomgaarden, het struikgewas met de heerlijke geuren van tijm en rozemarijn en de indrukwekkende canyon van Verdon. Deze populaire streek is rijk aan toeristische trekpleisters; we kunnen het niet over de Provence hebben zonder de schitterende hooggelegen karakteristieke dorpjes. Tevens geliefd voor zijn smakelijke gastronomie en eeuwenoude tradities, kunnen de charmes van de Provence maar moeilijk weerstaan worden met zijn kleurrijke markten en heerlijke specialiteiten.

De Grand Canyon van Frankrijk, zo wordt de Gorges du Verdon ook wel genoemd. En die benaming is het helemaal waard, want het is ook echt een grootse kloof: prachtige vergezichten, scherpe rotspunten, beangstigende dieptes en schitterende natuur. De Gorges du Verdon is een uniek gebied in Frankrijk, waar je kunt genieten van de uitzichten maar ook van de flora en fauna, zoals bijvoorbeeld de tientallen vale gieren met een spanwijdte van twee en een halve meter, en in april de bloeiende rotsmispel, om maar wat te noemen. De kloof zelf is ongeveer 25 kilometer in doorsnede, maar de weg eromheen meet zo’n 120 kilometer.

Vanuit ons karakteristieke verblijf in de rustgevende omgeving op de hoogvlakte ( 800m) zullen wij eerst de mooie omgeving verkennen. Meerdere dagen rijden wij naar het beginpunt van de wandelingen . Tijdens  deze ritjes maken we kennis met het afwisselende landschap. In de Alpes de Haute-Provence is het heerlijk wandelen. Geniet van deze mooie ongerepte streek met uitgestrekte bossen, hoogvlaktes, kloven, riviertjes en authentieke dorpjes. Tel daarbij de olijvenpluk en truffelmarkten op en je hebt een niet te missen bestemming voor liefhebbers van natuur en cultuur.

Karakter van de wandelingen

Het niveau van de wandelingen is verschillend. We hebben uitzicht op valleien en wandelen door afwisselend heuvelachtig gebied. We sluiten de week  af met een  wandeling in de overweldigende Gorge du Verdon . Het is altijd mogelijk om een rustdag in te lassen. Bovendien kun je op bijna alle dagen dagen kiezen voor een korte of langere variant. Kijk hiervoor in het programma met de beschrijvingen van dag tot dag.

Verblijf

We verblijven in Roumulus, nabij Riez. De accommodatie heeft 6  gites tot zijn beschikking met 1 of 2 slaapkamers en een compleet ingerichte keuken een badkamer en een apart toilet. De huizen liggen in een een mooie omgeving, die rust uitstraalt in een Franse sfeer, met een weids uitzicht over de velden en zicht op het gebergte in de Verdon. Het ontbijt en de lunch worden ingekocht door de reisleiding en je maakt je eigen lunchpakket klaar. Het water in de Haute Provence komt uit de bron en is goed drinkbaar. We eten in één van de gîtes. Er wordt gekookt door de eigenaren.  Zij maken heerlijke twee gangen diners klaar.

 

Programma

Dag 1
Heenreis met de trein naar Aix de Provence, waar je wordt gehaald met het busje, of met eigen vervoer naar de accommodatie
Dag 2
    
Wandelduur: 4 uur
12,4 km
600 m stijgen en dalen

Rondwandeling St Jurs en de Montdenier
We beginnen onze eerste wandeldag in het nabij gelegen dorpje St Jurs. Je krijgt vandaag een mooie indruk van de Provence. We gaan vanuit het dorp richting de Col Saint Jurs ( 1500m)
Variant 1: Wie wil kan nog 250 m verder klimmen naar de Mondenier, een top van 1750 m hoogte vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving van la Blache en de omringende bergtoppen.

variant 2: Je kunt op eigen gelegenheid de GR naar Bergude lopen vanaf la Blache en via een ander pad terug komen. Een wandeling van ongeveer 2 uur.

Dag 3


Wandelduur: 2,5 uur of 3,5
5 km of 8 km

300 m stijgen en dalen

Les basses Gorges du Verdon
Deze wandeling gaat langs het oude ‘Canal du Verdon’ en de kleine kloof. Het kanaal, dat nu is overwoekerd, voorzag vroeger Aix en Provence van water. Een deel van de route langs de rivier kan niet worden gelopen, omdat daar een speciale uitrusting voor nodig is. De tocht leidt dan ook de bergen in en de route eindigt via de hoogvlakte van Malasoque
Variant 1 : Klim door een zijdal over een stenig, steil pad naar de kapel St-Maximin  naar de Chapelle Sainte-Maxime.
Variant 2: Voor de liefhebbers kan er in de buurt nog een wandeling worden gemaakt vanuit Saint-Laurent-du-Verdon (2,5 uur / 6 km / 215 meter hoogteverschil).
We wandelen vanuit het kasteel van Saint-Laurent via een parallelweggetje naar de noordkant van het dorp waar een kapelletje midden op de weg ons herinnert aan de heilige Laurentius, beschermheilige van de schaapherders. Het pad loopt langs een akker en komt uit op het meer van Saint-Laurent. Je hebt steeds uitzicht op het water van het meer en later de Gorges. We eindigen bij een klein strandje.

Dag 4

Wandelduur: 4 uur
8 km
500 m stijgen en dalen

Les Cadières de Brandis

De Cadières de Brandis bestaan uit drie grote rotsen in de vorm van gigantische stoelen (‘cadière’ betekent ‘stoel’ in de Provence) en zijn een extra geologisch fenomeen in de kloven van de Verdon. De oorsprong van deze kalksteenformatie is niet alleen te wijten aan erosie, het is een complexer gegeven.Men zegt dat de Cadières de Brandis de bewakers zijn van de ingang van de Gorges du Verdon. Deze rotsen uit dolomiet met een chaotisch reliëf worden in het provençaals ‘stoelen van de reuzen’ genoemd. Vanaf de Cadières heeft men een prachtig zicht op de vallei van de Verdon en het gehucht Brandis. Het pad leidt ons over de bergkam langs de Cadières . Daarna volgt een moeilijke afdaling over grote stenen en door een soort natuurlijke tunnel. Enige behendigheid is hier wel vereist. Na de rotsen/ stenenpartij keren we via het bos weer terug.

 

Dag 5

Wandelduur: 3,5 uur
10 km
510 m stijgen en dalen

Moustiers-Sainte-Marie

Deze wandeling begint in het pittoreske dorp Moustiers-Sainte-Marie. Met het fototoestel bij de hand lopen we over de brug waar we een mooi uitzicht hebben op een soort waterval. Vanaf een brug die iets hoger in het plaatsje ligt, kun je de Chapelle Sainte Anne zien liggen. Deze kapel vormt het sluitstuk van de hele wandeling.
We volgen passeren de noordelijke oude stadspoort en de gele markering door een bos richting ‘la ferme de Vincel’, Tijdens het laatste deel van tocht lopen we over een breed pad dat stamt uit de Ligurische tijd (la voie romaine). In lussen lopen we terug naar Moustiers-Sainte-Marie en kunnen we genieten van de uitzichten over het ‘lac de Sainte Croix’.
Voor degenen die nog energie hebben ligt er nog een aantal traptreden naar de kapel te wachten. We lopen terug naar het dorp terug en gaan na een bezoek door de gezellige straatjes weer naar de accommodatie.

Dag 6


Wandelduur: 3 uur
9,4 km
300 m stijgen en dalen

Rondwandeling Gorge de Travans

Prachtige wandeling in de heuvels van de Provençaalse Vooralpen. In ruim drie uur zien we de indrukwekkende kloof en het klotsende water van het riviertje. Deels gaat deze tocht door het bos en deels langs de helling van de kloof vanwaaruit je een mooi uitzicht hebt op de rotspartijen. Bij mooi weer kunnen we aan het einde van de wandeling uitrusten met de voeten in het verfrissende water.

Dag 7

 

Wandelduur: 4 uur
8 km
500 m stijgen en dalen

Canyon du Verdon 
Natuurlijk sluiten we deze wandelweek af met de wandeling naar de kloof.De busrit naar het begin van de wandeling is lang, maar schitterend.  Het “Imbutpad” begint met een spectaculaire afdaling van zo’n drie kwartier over een natuurlijke trap daal je af naar de rivier . We lopen richting de Vidaluitgang. Deze uitgang is lastig. Daarom lopen we dezelfde weg terug. We passeren reusachtige gewelven en hebben zicht op het woest stromende water.
Een fantastische afsluiting van ons verblijf in de Haute Provence.

Dag 8
Terugreis
Met de minbus naar het treinstation en vandaar de terugreis naar Nederland.

Vertrekdata & prijzen

*Let op: Vanaf 3 maanden voor vertrek kunnen wij de treinreservering en de prijs van het treinticket niet meer garanderen. Deelnemers uit België kunnen in Brussel op de trein stappen.

Inbegrepen

 • logies o.b.v. 2-persoons gîtes met 2 slaapkamers met een open verbinding ( vide)
 • Treintickets
 • Ontbijt op wandeldagen
 • Lunchpakket op wandeldagen
 • 7 x diner
 • Alle transfers ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Bed- en badlinnen

Niet inbegrepen

 

 • Drankjes
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • €27,50 boekingskosten en garantieregeling
 • Eventueel toeslag  gîte alleen gebruik van €225

 

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Lees de voorwaarden op de website van STO Garant.

Accommodatie

Accommodatie le Rumulus

In het Provencaalse gehucht La Roumulus is het in oktober nog volop genieten van bijna zomerse temperaturen, van de okergele graanvelden, geschoren lavendel en bomen in fraai kleurenpalet. Gelegen tussen de prachtige wandelgebieden van de Gorges du Verdon, Gorges de Trévans, La Vallée de L’Asse en de hoogvlakte van Valensole waar de uitzichten overweldigend zijn. Ervaar de rust, ruimte, onwaarschijnlijk weids landschap en ruige bergen.
We verblijven in verschillende gites .

Het is mogelijk om een eigen gîte te boeken tegen een toeslag (zie “vertrekdata en prijzen”).

Praktische informatie

Financiën

Net als in Nederland wordt in Frankrijk met euro’s betaald.  In verschillende grotere plaatsen is het ook mogelijk om te pinnen. De kosten van drankjes, diners en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening. In Frankrijk is het aan te raden altijd wat contant geld op zak te hebben.

Eten en drinken

.De eigenaren van de gîtes verzorgen de diners.
Het ontbijt wordt door de reisleiders ingekocht . Er wordt gezamenlijk ontbeten en je maakt je eigen lunchpakket klaar voor onderweg.

Bagage

Tijdens de wandelingen heb je voldoende aan een kleine dagrugzak waar warme kleding, een wind- of regenjas, een waterfles, een lunchpakket en eventueel een camera in passen.

Reisdocument

Voor reizen naar Frankrijk dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart. Let erop dat het reisdocument wat je mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je invult op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor je vertrek je verzekeringsgegevens en het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief via e-mail. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrekdag, een reisschema met vluchttijden en de deelnemerslijst.

Download paklijst

Heen- en terugreis

 

Treinreis 14 t/m 21 oktober 2023

Download reisschema

 

Boekingsformulier Haute Provence

 

Klik op de knop hieronder om het boekingsformulier voor de Haute Provence in een nieuw tabblad te openen.

Boek deze reis
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.