Galicië & Portugal groepsreis

Tijdens deze groepsreis ontdekt u het natuurschoon in de uiterste noordwestelijke hoek van het Iberisch schiereiland. Galicië, in het  noordoosten van Spanje, is voornamelijk bekend vanwege de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella, maar heeft meer te bieden. Bijvoorbeeld het ‘Vuurtorenpad’ langs de kust. Daarnaast maakt u tijdens deze 12-daagse wandelreis kennis met het diverse landschap van Parque Nacional da Peneda-Gerês in het noorden van Portugal, het eiland ciés, en de steden Santiago de Compostella en Vigo.

Type reis: groepsreis
Wandelniveau: 2 (onze wandelniveaus)
Type accommodatie: hotel, appartement, bungalow
Type vervoer: vliegreis

 

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreisboeken

Beschrijving

Er wordt gevlogen op Santiago de Compostela. De mooiste stad van Spanje, die we bezoeken voor ons vertrek naar de kust. We maken daar kennis met het vissersleven van Galicië langs het vuurtorenpad. Aan de kust leeft de Galicische bevolking voor een groot deel van visserij. Dat merk je aan de vele haventjes en vissersdorpen. De vangst van kreeften, krabben, schaaldieren en octopussen is hier van levensbelang. We lopen vier van de acht etappes van “el camiño dos faros” (het vuurtorenpad) langs de ruige en rotsige kust, langs kliffen en over verborgen stranden, door de duinen en door het groene vruchtbare landschap. De Galicische kust is zo ruw en onstuimig dat door de eeuwen heen vele vissersboten hier kapseisden. Hier dankt de ‘Costa da Morte’ dan ook haar naam aan. In de zomer is het wandelklimaat aangenaam. Ideale temperatuur rond de 20 graden en zo nu en dan een stevige zeebries. We verblijven  in een hotel en appartementen aan zee in Camariñas . Daar kun je aan zee genieten van heerlijke verse visschotels, schaaldieren en lekkere Spaanse wijnen. Muxia is de eerste plek waar we ook pelgrims van en naar Santiago de Compostella ontmoeten. Dit merk je ook aan de uitgebreide keuze aan herbergen, bars en restaurants. We eindigen in Finisterre, het laatste dorpje van het vuurtorenpad. Je loopt alleen met een dagrugzakje. De bagage wordt voor je vervoerd.
We vertrekken  naar de stad Vigo en maken kennis met een authentiek Gallisch centrum. Je ziet er o.a. 19e-eeuwse prachtige gebouwen in renaissance stijl, een wijk die bekend staat als “Klein Parijs”. 

Hier verblijven we twee nachten verblijven in een rustig gelegen hotel met een mooie tuin en gaan de volgende ochtend per boot naar het eiland Ciés. Dit eiland hoort bij de Atlantische eilanden, het enige nationaal park van Galicië. Behalve de drie eilandwachters zijn de eilanden nu onbewoond en alleen in de zomermaanden toegankelijk voor publiek. Zo blijven de eilanden wat ze zijn, een natuurparadijs zonder verkeer, haast of herrie. Er is geen verkeer en er zijn geen hotels. Het is er wel druk in de zomer, maar toch zeer de moeite van een bezoek waard. Er worden slechts 2000 mensen per dag toegelaten. We moeten daarom een authorisatie aanvragen om het eiland te mogen bezoeken. Boek deze reis daarom tijdig. Als er authorisaties meer beschikbaar zijn, blijf je in Viggo. We gaan  te voet  dit prachtige eiland verkennen en er is dan nog tijd over voor een verblijf aan het strand. Vanwege de parelwitte stranden daarom  ook wel de Gallische Cariben genoemd. 

De laatste dagen van onze reis brengen wij door in het Parque Nacional da Peneda-Gerês, een uniek en beschermd Nationale park van Portugal. De vegetatie komt hier in alle tinten groen voor. De bergen zijn er volledig mee bedekt. De terreinen zijn bergachtig en worden doorkruist door grote en kleine rivieren die snel stromen en die watervallen vormen om vervolgens rust te vinden in de stuwmeren achter de dammen. Het landschap is adembenemend en divers. Van dichte vegetatie met snelstromende rivieren tot uitgestrekte heidevelden met prachtige bloemen en gele brem. Deze woeste natuur wordt afgewisseld met traditionele dorpjes tussen groene heuvels en kleinschalige landbouw. Karakteristiek voor het landschap zijn de zogenoemde ‘espigueiros’. Dit zijn opslagplaatsen van hout of graniet waar boeren het maïs of het graan bewaren. De gebouwtjes hebben meestal een kruis op het dak, waardoor het soms net graftombes lijken.

In het Peneda-Gerês gebergte huizen ook een aantal wilde dieren, waaronder reeën, wilde zwijnen, roofvogels, vossen, wilde katten én de Iberische wolf. Vaker te observeren zijn de “garranos”, kleine wilde paarden die los lopen door de bergen. Waarschijnlijk zult u hier ook runderen tegenkomen en honden “Castro Laboreiro”, met een donkere vacht, die over de kuddes schapen waken die met het ritme van de jaargetijden verplaatst worden tussen de zomer- en winterweiden.

Het Peneda-Gerês National Park heeft een gematigd zeeklimaat. Het voor- en najaar zijn hier koeler dan in de rest van Portugal. In de zomermaanden is het gemiddeld 23 graden Celsius. Op de hoogvlakte is  alles paars gekleurd door de verschillende soorten heide. In het voorjaar staan alle bloesems in bloei en in de herfst kleurt de natuur geel, oranje en rood.

Wij verblijven in blokhutten midden in het rustige groene park. We zullen in dit park vier verschillende wandelingen maken.

Bijna alle dagen is het mogelijk om de route met de helft in te korten.

Programma

Dag 1

Heenreis Santiago de Compostella
Vlucht naar Santiago de Compostella en aansluitend vervoer per minibus naar de accommodatie.
Dag 2

Wandelduur: 2 uur
Afstand: 9 km 
Profiel: 200 m stijgen en dalen

Bezoek aan de pelgrimsstad en inloopwandeling
In de ochtend bezoeken we Santiago, bekend door zijn kathedraal en bedevaart. Na het ontbijt zullen we de historische gebouwen van deze aantrekkelijke stad bekijken en wat drinken op één van de vele terrassen van de door pelgrims druk bezochte stad. Vandaar rijden we door naar ons mooie verblijf in Camariñas, vanwaar we nog een wandeling maken naar Ponte de Porto 
Dag 3

Wandelduur: 4 uur
Afstand: 17 km km 
Profiel: 400 m stijgen en dalen
Wandeling Laxe – Arou
Deze etappe van de “Camiño dos Faros” is een mooie ‘inlooproute’ van deze wandelreis. We lopen vanaf Laxe langs mooie stranden en lagunes. Een afwisselend landschap langs de ruige kust, door bossen en we passeren indrukwekkende rotspartijen waar je nu en dan moet klauteren. We eindigen in het dorpje Camille, met een haventje en enkele restaurants/bars en veel bedrijvigheid. We overnachten in  Camariñas. Een mooi vissersdorpje aan zee, waar we afsluiten met een verkoelend drankje en tapas. 
Dag 4

Wandelduur: 5 uur
Afstand: 20 km
Profiel: 500 m stijgen en dalen
Wandeling  – Arou -Camariñas
We lopen deze dag vanaf het strand bij Arou  langs de meest abrupte kust. Over granieten rotsblokken, door paden begroeid met varens en gele brem,velden met margrieten en zicht op de azuurblauw zee. De paarse heide contrasteert mooi met de gele bloemen. In de verte zien we de vuurtoren opdoemen. Via bospaden en over strandjes lopen we tot Camariñas, waar we wederom de nacht zullen doorbrengen.
Dag 5

Wandelduur: 3,5 uur
Afstand: 15 km
Profiel: 400 m stijgen en dalen
Wandeling Ponte de Porto – Muxia
We lopen vandaag een deel van de route van Camariños naar Muxia. We beginnen iets voorbij Ponte de Porto, gelegen aan de rivier en verbonden met een middeleeuwse brug.  Vroeger het handelscentrum, verbonden met o.a. Cuba en Amerika. Een route langs een glooiend landschap met rustige stranden. Bij laag tij zullen we de vissers aan het werk zien. We lopen langs de monding van de rivier Rio Grande. We passeren dorpen, brede zandstranden en lopen over rotsig gesteente langs de kust. We dwalen over bospaden tot Muxia, waar wat gaan drinken en door het busje weer worden teruggebracht naar ons verblijf in Camariñas

Dag 6

Vertrek naar Viggo
We rijden in ongeveer 2 uur naar Viggo. In de middag bezoeken we de oude wijk bij de haven van Vigo. 
Dag 7

Wandelduur: 4,5 uur
Afstand: 16 km
Profiel: 200 m stijgen en dalen
Met de boot naar het eiland Ciés
 De Cíes Eilanden vormen met de eilanden Cortegada, Sálvora en Ons het Nationaal Park van de Atlantische Eilanden van Galicië. Maar liefst 86% van dit oppervlak is beschermd natuurgebied . Het bijzondere ecosysteem is van grote waarde maar ook heel kwetsbaar. We verkennen de volgende dag alle mooie hoekjes van het eiland dat in verschillende reisgidsen het mooiste eiland van Europa wordt genoemd, vanwege de Turquoise kleur van de zee,  de parelwitte standen en bijzondere natuur.

Dag 8

Doorreis Lamas de Mouro
 We rijden in 1,5 uur naar de bungalows in Portugal. In de middag maken we een kleine rondwandeling vanaf de accommodatie. 
Dag 9

Wandelduur: 3 uur
Afstand: 7,2 km
Profiel: 500 m stijgen en dalen

Rondwandeling Ribeiro de Baixo
Oud Romeinse paden brengen ons via een inspannende klim naar een hoogte van 986 m op de berg Curro del Velha, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op het dal en het gebergte. Door het groene dal langs een rivier bereiken we het dorp, waar nog enkele oude inwoners ons zullen begroeten. De vrouwen zijn in het zwart gekleed en bewerken het land met een kleine zeis en brengen hun schaapjes naar de stal. De stenen muurtjes zijn met mos begroeid en we passeren in het dorp vijgenbomen en vele druivenranken op pergola’s, tegen de kleine huisjes.
Dag 10

Wandelduur: 3,5 uur
Afstand: 10 km
Profiel: 550 m stijgen en dalen
Rondwandeling Peneda
In het dorp Peneda staat een prachtige kerk met indrukwekkende baroktrappen. De kerk is te vergelijken met de  “Bom Jezús” te Braga, maar kleiner. We verlaten het dorp, wandelen over de flank van de berg en passeren een mooi bergmeer, waar je met mooi weer kunt zwemmen.” Via het oud Romeinse paden dalen we af naar het dorp.
Dag 11

Wandelduur: 3,5 uur
Afstand: 15 km
Profiel: 500 m stijgen en dalen
Rondwandeling Castro Laboreiro
De meest bekende wandelroute hebben we tot het laatst bewaard. We vertrekken vanaf Castro Laboreiro, waar je één van de oudste burchten van Portugal vindt. Deze rondwandeling staat bekend als de allermooiste van het Nationale park Geres. Het idyllische dorp wordt met vestingsheuvels rondom verbonden in een indrukwekkend landschap.
En met deze laatste indruk zullen wij de wandelvakantie afsluiten in het mooie dorp Laboreiro.
Dag 12
Terugreis
Vervoer naar de luchthaven in Santiago de Compostella en terugvlucht naar Nederland.

Vertrekdata & prijzen

*Let op: Hoe eerder u een vlucht boekt hoe voordeliger de vlucht en hoe meer kans op het verkrijgen van een authorisatie om het eiland Ciés te kunnen bezoeken.

Inbegrepen

 • Logies o.b.v. 1-persoonskamer € 1495 
 • Authorisatie en bootticket naar Ciés 
 • Ontbijt op wandeldagen
 • Lunchpakket op wandeldagen ( behalve dagen in Vigo)
 • Alle transfers ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Bed- en badlinnen

Niet inbegrepen

 • Drankjes en diners
 • Lunch in Vigo en op Islas Ciès
 • Vlucht
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • €27,50 boekingskosten en garantieregeling

 

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Lees de voorwaarden op de website van STO Garant.

Accommodatie

   

Hotel Fornos Santiago de Compastello

 

Appartementen en hotel Playa de Camariñas


Hotel O Prazo in Vigo                   


Huisjes in Nacional Parque de Gerês

We verblijven de eerste nacht in een hotel in Santiago de Compostella.
Vervolgens zullen we vier nachten verblijven  in appartementen en een hotel aan een baai bij  Camariñas , een levendige vissersdorpjes aan zee, waar je gezellig kunt tafelen. De appartementen en het hotel liggen naast elkaar.
Bij verblijf in de appartementen deel je met twee personen 1 badkamer. Wil je met twee personen een kamer delen, dan verblijf je in het hotel met badkamer ensuite.
Het hotel heeft een uitstekend restaurant en een uitgebreid ontbijt. Je lunchpakket maak je klaar in één van de appartementen. De reisleider zorgt voor de inkoop.
In Viggo verblijven we in een rustig hotel met mooie tuin in de buurt van de stad. Vanuit Vigo zullen we een dagtocht maken naar Islas Ciès. 
De laatste  nachten verblijven in het Nacional Parque de Gerês in Portugal. Hier verblijven we in vier verschillende houten bugalows. Iedere bungalow heeft twee slaapkamers. Er verblijven twee personen in één bungalow. Dus boek je met 2 personen, dan verblijf je in de bungalow met tweeën. Eén kamer met een stapelbed en één kamer met een 2-persoonsbed. Er is ook een keuken. Zelf koken is dus ook mogelijk. Ook hier wordt de inkoop voor ontbijt en lunch geregeld. De bungalows staan op een rustige camping in een schaduwrijk bos met veel ruimte er omheen. Er is een bar waar je drankjes en kleine gerechten kunt bestellen. Op 15 minuten loopafstand is een groot restaurant. 

Praktische informatie

 

Financiën

Net als in Nederland wordt in Spanje en in Portugal met euro’s betaald. Op het vliegveld is het mogelijk om te pinnen. In verschillende grotere plaatsen is het ook mogelijk om te pinnen. De kosten van drankjes, diners en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening. In Portugal is het aan te raden voldoende contant geld op zak te hebben.

Eten en drinken

Het ontbijt wordt verzorgd. In Camariñas wordt er ontbeten in het hotel. Bij de appartementen en de bungalows maakt je je eigen ontbijt en  lunchpakket klaar voor tijdens de wandelingen. De reisbegeleiders zorgen voor de inkoop. Voor het diner zijn meerdere mogelijkheden: Er kan  worden gekookt, maar er is in de omgeving ook de mogelijkheid om uit eten te gaan.

Bagage

Tijdens de wandelingen heeft u voldoende aan een kleine dagrugzak waar warme kleding, een wind- of regenjas, een waterfles, een lunchpakket en eventueel een camera in passen.

Reisdocument

Voor reizen naar Spanje en Portugal dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart. Let erop dat het reisdocument wat je mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je hebt invult op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor uw vertrek uw verzekeringsgegevens en het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief via e-mail. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrekdag, een reisschema met vluchttijden ( indien u de vlucht bij ons heeft geboekt) en de deelnemerslijst. 

Download paklijst

Heen- en terugreis

 

Galicië & Portugal 3-14 september 2024

  Van Naar Vertrek Aankomst Vlucht
Heenvlucht
3-09-2024
Amsterdam
AMS
Santiago
SCQ
15.05 17.40 VY8379
Vueling
Terugvlucht
14-09-2024
Santiago
SCQ
Amsterdam
AMS
17.55 20.25 VY8378
Vueling

Boekingsformulier Galicië & Portugal

Klik op de knop hieronder om het boekingsformulier voor Galicië & Portugal in een nieuw tabblad te openen.

Boek deze reis

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.