Rondreis Asturië

Het groene Noord Spanje is een uitstekende zomerbestemming en bovendien in één dag per trein te bereizen. Tijdens deze rondreis Asturië maak je kennis met de natuur en cultuur in deze regio. De rondreis gaat vanaf San Sebastian per minibus naar drie verschillende natuurgebieden: Picos de Europa, Pola de Somiedo en parque natural Saya Baseya. De bergen zijn dunbevolkt en traditioneel en in de bergen lopen koeien, paarden en geiten voor de kleinschalige veehouderij. Rustieke dorpjes, hoge alpenweides en fraaie eikenbossen zijn de ingrediënten voor geslaagde wandelingen.

Type reis: groepsreis
Wandelniveau: 2
Type accommodatie: hotels
Type vervoer: trein en minibus

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreisboeken

Beschrijving

Tijdens deze reis bezoek je verschillende natuurparken in de provincie Asturië, in het noorden van Spanje. Er is een grote rijkdom aan landschappen. De valleien worden gevormd door zeven rivieren die het landschap doorsnijden. Groene heuvels, lange zandstranden kleurrijke vissershavens en afgelegen bergdorpjes vormen het decor van Asturië. In de zomer komen de temperaturen niet boven de 25 graden. In één week maakt je kennis met de natuurparken Picos de Europa,  Pola de Somiedo en een stukje van de Camino de Santiago langs de kust en het parque natural Saya Baseya. Om de mooiste plekken van deze groene gebergtes te kunnen bezoeken, verblijf je op drie standplaatsen. Met een mooi verblijf in oude stadscentrum van stadje San Sebastián aan de kust sluiten we deze reis stijlvol af.

Karakter van de wandelingen

De wandelingen tijdens deze reis zijn afwisselend. Er zijn geen moeilijke stijgingen of afdalingen, maar wel prachtige bergpaadjes. Soms worden er stukkken over niet gemarkeerde routes gelopen, om de drukte in de Picos te vermijden. Daar waar een steile berg beklommen kan worden, zonder duidelijk pad, kan er voor een alternatief worden gekozen. In de Picos en in Pola de Somiedo, kenmerkt het gebied zich door de heldere bergmeren. Als je een dag geen zin hebt de hele rondwandeling mee te lopen, maar je wel graag aan een mooi meer wilt verblijven is dat altijd mogelijk. Je kunt dan ook rond het meer lopen en de groep aan het beginpunt weer ontmoeten.

Verblijf

Tijdens het eerste deel van deze diverse wandelweek verblijven we in  Cangas de onís. Het centrum voor wandelliefhebbers Dit levendige stadje is bekend om de brede rivier en Romaanse brug, waaronder je op een mooie plek aan de rivier een tafel kunt reserveren voor een drankje of een diner. Maar er zijn vele straatjes met restaurants en gezellige terrasjes.

Het tweede deel van de week logeren we in het dorp Pola de Somiedo in een authentiek hotel. De twee herbergiers zijn broers en zorgen goed voor hun gasten. Het dorp heeft mooie pleintjes en winkeltjes. Er is een overdekt zwembad met sauna waar je je aan het einde van de dag kunt ontspannen en je spieren verwennen. Vergeet niet een badmuts mee te nemen als je hier gebruik van wilt maken.

De laatste dagen verblijven we in het park Saja-Besaya in los Tojos, een rustigdorpje in de bergen vlak bij Barcena Mayor  misschien wel het mooiste dorpje van Asturïe

Programma

Dag 1
Heenreis
Per trein vanuit Nederland naar Hendaye waar we de nacht zullen doorbrengen in een hotel nabij het treinstation

Dag 2
Per minibus naar Picos de Europa
De trein brengt ons in een half uur naar San Sebastian , vanwaar wij per minibus doorreizen naar Cangas de Onis. Een mooie rit langs de Costa Verde van Noord Spanje. De reis duurt ongeveer 5 uur. Onderweg zullen we een stop maken in een dorpje langs de kust om te gaan lunchen. Laat in de middag komen we aan in Cangas , de uitvalbasis voor wandelaars in de Picos. Je kunt na het inchecken in ons hotel bij het centrum, over de oud Romaanse brug,  de sfeer van het druk bezochte stadje gaan verkennen. Wellicht wil je een Sidería bezoeken en kennis maken met het drankje van deze streek.

Dag 3

Wandelduur: 4 uur
Profiel: 200 m stijgen en dalen
Kustwandeling bij Llanes
Deze redelijk vlakke route is onderdeel van de Camino de Santiago, en is een mooie ‘inlooproute’ voor deze wandelreis. We parkeren in het stadje Llanes, vanwaar we het kusttreintje naar Pendueles nemen om vervolgens weer richting Llanes te lopen. We lopen tussen het groen door een heuvelachtig duingebied naar de kust. Hier zullen we veel vee tegen komen, waaronder veel koeien en paarden. We zien verschillende idyllische zandstrandjes liggen. We lopen langs de Bufones de Pria: koudwatergeisers langs de kust waarin de wind vrijspel heeft, en dat kun je horen. Als we geluk hebben zien we een geiser, maar hiervoor moet de zee wel ruig zijn. Gedurende de wandeling kan gekozen worden om op een zandstrand te pauzeren en een frisse duik te nemen, vanwaar je vervolgens opgehaald kunt worden. Ook kun je ervoor kiezen om door te lopen tot het kustplaatsje Llanes.
Dag 4

Wandelduur: 3,5 uur
Profiel: 350 m stijgen en dalen
Rondwandeling bij Lagos de Covadonga
De meren bij Covadonga zijn een wat drukker bezocht gebied, maar het is dan ook een prachtige omgeving om te wandelen! Covadonga is een bedevaartsoord met een mooie kerk en een bijzonder kapel, uitgehakt uit het rotsmassief. Nadat we de meren achter ons hebben gelaten, wanen we ons in een rustige omgeving met spectaculaire vergezichten op de gebergten van de Picos de Europa. De kronkelige weg loopt langs een karstlandschap. We doorkruisen bergweiden, passeren een verlaten dorp en lopen tussen twee gebergtes door, waarna we weer terugkeren naar de meren.
Dag 5

Wandelduur: 3,5 uur
Afstand: 12 km
Profiel: 200 m stijgen en 300 m dalen

Ruta del Cares
De Ruta del Cares staat bekend als de mooiste route van de Picos de Europa, en zeker ook de meest spectaculaire! Het is een prachtige route langs de rand van een indrukwekkende kloof. Het pad is goed aangelegd, eenvoudig en breed genoeg, dus ook geschikt voor mensen met hoogtevrees. We rijden naar het beginpunt in Poncebos (ca. 20 min) en lopen vanaf daar de kloof in. Aan de andere kant van de kloof rijden er busjes terug naar Cangas de Onis, vlakbij de accommodatie (ca. 2,5 uur). Je kunt er ook voor kiezen om dezelfde weg terug te lopen, en vanuit daar terug te gaan naar de accommodatie.

Alternatief: Poncebos – Bulnes
Je kunt vanuit Poncebos ook een andere kloof in lopen, richting het bergdorpje Bulnes (ca. 300 m stijgen). Je loopt dan heen en terug over hetzelfde pad. In Bulnes zijn er verschillende mogelijkheden om wat te drinken. Wandelduur: ongeveer 2 uur.

Dag 6

Wandelduur: 3 uur
Profiel: 400 m stijgen en dalen
Wandeling bij Calduveiru en doorreis naar Pola de Somiedo
We volgen een stuk het comfortabele bergpad van de GR naar de Calduveiru. Je kunt pauzeren aan de voet van de berg, bij het meertje, of u kunt de top beklimmen waar u een prachtig uitzicht heeft over de omringende bergen, waar we later zullen wandelen. Ook de volgende bergtop van de Mostachal is voor de liefhebber. We lopen door weidevelden en bergachtig terrein over de toppen van de Picu Pelau en de Picu Loubiu en zigzaggen geleidelijk de steile berghelling af naar het beginpunt van de wandeling.
Dag 7

Wandelduur: 3,5 uur
Profiel: 400 m stijgen en dalen
Wandeling bij de Lagos de Saliencia
Lagos de Saliencia is een verzamelnaam voor vier meren, wat van oorsprong gletsjers waren. De meren vullen nu de voormalig gletsjer valleien. Zowel qua flora als fauna is het een bijzonder gebied. Zo komt de gentiaan bloem hier voor en is dit het leefgebied van de Cantabrische bruine beer, otters, uilen, steenarenden en watersalamanders. Dit beschermde gebied is opgenomen in het biosfeerreservaat van Somiedo, en werd in 2003 uitgeroepen tot natuurmonument.
Dag 8

Wandelduur: 4 uur
Profiel: 400 m stijgen en dalen
Wandeling bij Valle de Lago
We vertrekken vanaf het dorpje Valle de Lago om naar het meer Lago del Valle te lopen. Het brede pad verruilen we al snel voor kleinere paadjes en bergweiden. De uitzichten op het dicht beboste dal van Rio en later op de Valle de Lago zijn schitterend. Het grote meer ligt voor een steile berg. Het is een mooi voorbeeld van wat een gletsjer geweest is. In het ijskoude gletsjermeer wordt gezwommen op hete zomerse dagen. De route passeert een hoog ruig gebergte en de herdershutten van Brañas de Soussa. Nog maar enkele decennia geleden brachten herders de zomers in deze Spartaanse hutten door. De afdaling gaat langs weiden die ’s zomers vol staan met bloeiende orchideeën. We lopen om het meer en gaan via een vrij smal pad terug naar het beginpunt.
Dag 9


Wandelduur: 2.45 uur
Profiel: 175 m stijgen en dalen
kilometer: 7,5

Doorreis en rondwandeling  Barcena Mayor

Het is ongeveer 3,5 uur rijden naar ons hotel in natuurpark Saja- Baysena vanaf Pola de Somiedo , zodat we voor de lunch in het dorp zijn.
Na de lunch gaan we een wandeling maken vanaf Barcena Mayor, een pittoresk dorpje met een prachtige verzameling stenen huizen.
We passeren een oude wasplaats, kleine watervalletjes en waterbronnen. Een mooie eerste kennismaking met dit Parque Nacional.

Dag 10


Wandelduur: 3,5 uur
Profiel: 619 m stijgen en dalen
kilometer :13
Alternatief : GR Correpoco naar Llendemozó  7,5 km heen en terug

Rondwandeling Correpoco

Het is maar een klein eindje rijden naar het startpunt in Correpoco.  Vandaag wandelen we door een open landschap door groene weiden met mooie vergezichten over het heuvelachtige gebied. Een deel van de route lopen we een GR route.
De alternatieve route is een heen en weertje van 1,5 uur lopen zonder noemenswaardige hoogteverschillen over de oude camino de Castilla die stamt uit de tijd van Karel de vijfde.

Dag 11


Wandelduur: 4 uur
Profiel: 415 m stijgen en dalenkilometer 16,7
Alternatief: GR van Los Tojos naar Saja heen en weer 8,8 km en 330 hoogteverschil

Wandeling vanaf de accommodatie in los Tojos
We wandelen vandaag vanaf de accommodatie en je kunt kiezen voor een korte of een lange variant. Je loopt vandaag langs de rivier Aragonsa naar Barcena Mayor door weiden en bossen met oude kastanjebomen. Vanaf Barcena Mayor lopen we een andere route terug naar onze accommodatie. Vanaf de accommodatie loopt er ook een GR naar Saja in westelijke richting, voor degene die een korte route kiest. De GR71 is goed aangegeven.

Dag 12 en 13


San Sebastián
Nog voor de lunch zijn we in de mooie stad San Sebastian, een belangrijk vakantieoord van Spanje en de stad wordt één van de vier mooiste provinciesteden genoemd. Onze accommodatie ligt in het oude centrum.  In San Sebástian dat in de 11e eeuw ontstond en bekend werd als badplaats, staat eten hoog in de schijnwerpers. San  Sebastián is een levendige kustplaats die de Baskische en landelijke sfeer heeft weten te behouden. Een mooie plaats om twee dagen door te brengen. Van 12 tot 19 augustus wordt in San Sebastian Semana Grande gevierd en zijn er vele verrassende activiteiten. Er is een divers gezelschap aan voornamelijk lokale Baskische artiesten.

Dag 14
Terugreis per trein naar Nederland

Vervoer naar het treinstation en naar Nederland.

Vertrekdata & prijzen

NIEUW Rondreis Asturië 6 t/m 19 augustus 2024

14 dagen

Vanaf: €1845 incl. treinreis vanaf Rotterdam

*Let op: vanaf 3 maanden voor vertrek kunnen wij de prijs van de treinreis niet meer garanderen en is de prijs altijd op aanvraag.

Inbegrepen

 • Logies o.b.v. 2-persoonskamer (bij boeking van 2 personen)
 • Ontbijt op de wandeldagen
 • Lunchpakket tijdens de wandeldagen
 • Treintickets voor de heen-en terugreis vanaf Rotterdam Centraal (verzamelpunt)
 • Overige transfers ter plaatse per minibus
 • Nederlandse reisbegeleiding

Niet inbegrepen

 • Logies bij boeking 1-persoonskamer toeslag €545
 • Drankjes
 • Ontbijt, lunch op niet wandeldagen
 • diners
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • €27,50 boekingskosten en garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Lees de voorwaarden op de website van STO Garant.

Praktische informatie

Financiën

Net als in Nederland wordt in Spanje met euro’s betaald.  Op veel plekken is het ook mogelijk om te pinnen. De kosten van drankjes, diners en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening. In Spanje is het aan te raden altijd wat contant geld op zak te hebben.

Eten en drinken

Het ontbijt en het lunchpakket is inbegrepen tijdens de wandeldagen. Tijdens ons verblijf in San Sebastián is het ontbijt inbegrepen. Tijdens deze laatste dagen kun je lunchen en dineren in één van de vele restaurantjes van dit sfeervolle stadje.

Accommodatie

We verblijven in authentieke hotels in het stadje Cangas en Pola de Somiedo, met voldoende mogelijkheden om uit eten te gaan. In het natuurpark Saja- Besaya verblijven we in een mooi berghotel, waar je heerlijk kunt eten.In het mooie  San Sebastián verblijven we in een hotel in het oude stadscentrum. Daar is het heerlijk toeven in het centrum of aan het strand.

Bagage

Voor de treinreis zit er geen limiet aan de afmetingen of het gewicht van de bagage. Let er wel op dat je de bagage goed kunt dragen voor overstappen en korte loopafstanden ter plaatse. Neem niet meer dan 15 kg mee in een flexibele tas. Dan past alle bagage in het minibusje.

Reisdocument

Voor reizen naar Spanje dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart. Let erop dat het reisdocument wat je mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je invult op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor je vertrek je verzekeringsgegevens en het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief via e-mail. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrek dag, een reisschema en de deelnemerslijst.

Heen- en terugreis

 

Treinreis 6 t/m 19 augustus 2024

Download reisschema

Boekingsformulier Rondreis Asturië

 

Klik op de knop hieronder om het boekingsformulier voor Rondreis Asturië in een nieuw tabblad te openen.

Boek deze reis
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.