Zwitserland

Allegra! Wat betekent ‘verheug je’. Zo begroeten de mensen in het reto-romaanse deel van Zwitserland elkaar. Kies je voor deze reis dan leer je een van de mooiste dalen van Zwitserland kennen.

Meer over onze wandelniveaus

 

 

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreis

Beschrijving

In Val Müstair is een prachtig natuurlandschap intact gebleven. Het ligt in het uiterste puntje van Zwitserland vlak naast het Zwitserse nationaal park en het Italiaanse Stilfserjoch nationaal park. Het dal vormt samen met het Zwitserse nationaal park een Unesco biosfeer reservaat. Wat wil zeggen dat alle bewoners zich inspannen voor natuur- en cultuurbehoud. Het gebied heeft haar oorspronkelijke cultuur behouden en de voertaal is nog altijd het Reto-romaans. Door de zuidelijk georiënteerde  ligging is het klimaat er mild en kent een groot aantal zonuren. De wandelmogelijkheden zijn er legio. Ook kun je er langlaufen, skiën, sleeën. Er zijn een aantal geprepareerde winterwandelwegen; hier heb je in principe geen sneeuwschoenen voor nodig. Wel is het raadzaam om wandelstokken te hebben. Sommige wandelingen doen we wel met sneeuwschoenen. Deze zijn te huur in de omgeving; wie ze zelf heeft kan ze uiteraard meebrengen. We maken een uitstapje naar beide kanten: het Engadin en Vinschgau in Italië.

Karakter van de wandelingen

Er zijn een aantal geprepareerde winterwandelwegen; hier heb je in principe geen sneeuwschoenen voor nodig. Wel is het raadzaam om wandelstokken te hebben. Sommige wandelingen doen we wel met sneeuwschoenen. Wie ze zelf heeft kan ze uiteraard meebrengen.

Verblijf

We verblijven deze week in een hotel in het dorp Santa Maria. Het dorpje ligt in het zonnige hooggelegen dal, is omringd door een spectaculair berglandschap. Een leuk levendig klein dorpje met winkeltjes, restaurantjes, een weverij, oude watermolen en de kleinste whisky bar ter wereld. Er is een uitgebreid ontbijtbuffet en je lunchpakket koop je zelf in één van de winkeltjes in het dorp. Er is een bakkertje met heerlijke broodjes voor onderweg of koffie met  taart als afsluiting van de wandeling. In het hotel kun je een drie gangen diner bestellen voor CHF 25. Maar we kunnen natuurlijk meerdere lokale restaurantjes uitproberen.

Programma

Dag 1
Heenreis

Treinreis naar Zernez. Vanaf het station is het nog een uurtje rijden met de postbus over de Ofenpass naar Santa Maria.

 

Dag 2

Wandelduur: 3,5 uur
9 km
300 m stijgen en dalen

Sonnenweg “

Vandaag lopen we in het dal. Van Sta. Maria naar Müstair via de “Sonnenweg”. In Müstair bevindt zich het prachtige klooster van Son Jon (Unesco werelderfgoed) Even verderop ligt Taufers/Tubre en begint Italië. Onze ronde raakt aan de grens. Via een andere route keren we terug naar Santa Maria

Dag 3

Wandelduur: 3 uur
8 km
300 m stijgen en 470 dalen

De “Berenweg”

Wandeling op hoogte boven het dal met prachtig uitzicht. Deze wandeling wordt ook wel de ‘berenweg’ genoemd. Jazeker: die zou je hier tegen kunnen komen al is de kans in de winter natuurlijk klein. We rijden met de postbus naar het skigebied Minschuns waar de wandeling start. Via alp Champatsch lopen we naar Lü. Lü is een van de hoogst gelegen europese gemeentes die het hele jaar door bewoond zijn.

In Lü kunnen we iets drinken en kun je ofwel de postbus naar Santa Maria nemen ofwel helemaal of gedeeltelijk teruglopen. Diverse routes mogelijk.

Dag 4

Wandelduur: 3,5 uur
7 km
650 m stijgen en dalen

Munt Buffalora

Voor vandaag staat een sneeuwschoentour op het programma. Het is een ‘sneeuwschoenklassieker’ aan de rand van het nationaal park. En terecht: het uitzicht vanaf Munt Buffalora en de omgeving zijn er prachtig – maar daar moeten we wel eerst wat voor doen.We reizen naar de Ofenpass met de postbus. Vanaf het restaurant Buffalora start daar de tour.Een pittige tocht met uiteindelijk de beloning van een spectaculair uitzicht vanaf 2627 m. hoogte.

Alternatief: voor mensen die dit te zwaar lijkt is er een eenvoudige dalwandeling vanuit Santa Maria te maken.
10 km. + 325 m. – 325 m.

Dag 5


Wandelduur: 3,5 uur
10 km
480 m stijgen en 600 m dalen

Tschierv

Vandaag starten we in het dorpje Tschierv dat we bereiken na een ritje met de postbus. Na een stijging bereiken we het dorpje Lü dat we al kennen. Tijd voor een kopje koffie? Een prachtig pad voert ons verder door het bos richting Craistas waar we de daling inzetten. We eindigen in Furom waar we de bus terug nemen naar Santa Maria.

Dag 6

Wandelduur: 2 uur
8  km

120 m stijgen en dalen
Engadin

Vandaag nemen we de postbus het Müstairdal uit naar het Engadindal, een langgerekt dal dat loopt van de Oostenrijkse grens bij la Martina tot aan de Italiaanse grens bij Maloja. Het gaat over van het unterengadin – iets lager gelegen – in het oberengadin. En gadin is romaans voor “in de tuin”.
In Zernez nemen we eerst een kijkje in het bezoekerscentrum van het “parc naziunal svizzer”. Je kunt hier meer te weten komen over de flora en fauna van het gebied. Ook brengt het je misschien op ideeën om dit gebied eens in de zomer te bezoeken. Het nationaal park is in de winter gesloten zodat het wild kan rusten maar in de zomer zijn hier prachtige wandeltouren te maken.
Van Zernez lopen we naar Susch waar een poolse dame een stel vervallen gebouwen omgetoverd heeft tot een hedendaags museum.
In Susch nemen we de trein terug naar Zernez waar de postbus ons weer over de Ofenpass naar Santa Maria voert.

Dag 7

Wandelduur: 4 uur
12 km
280 m stijgen en dalen

Vinschau/Italië

Een dagje in Italië. Ook hier, net over de grens, zijn er veel wandelmogelijkheden in het prachtige Vinschgau. Eerst reizen we met de ons inmiddels vertrouwde postbus naar Mals. Hier starten we onze wandeling die deels een ‘waalweg’ oftewel een weg langs een irrigatiekanaal volgt. We eindigen in Glurns/Glorenza, het kleinste stadje van Südtirol met intact gebleven middeleeuwse ommuring (en een puike Konditorei!)

Dag 8
Terugreis
Met de postbus naar station Zernez. Via Basel en door Duitsland bereiken we Nederland per trein.

Vertrekdata & prijzen

 

Inbegrepen

  • Logies o.b.v. 2-persoonskamer inclusief ontbijt
  • Alle transfers ter plaatse
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Bed- en badlinnen

Niet inbegrepen

  • Lunchpakket, drankjes en diners
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • €27,50 boekingskosten en garantieregeling
  • Eventueel toeslag 1-persoonskamer van €250

Accommodatie

 

Accommodatie Val Müstair

Hotel “Stelvio”ligt in de dorpskern van het dorpje Santa Maria, naast de kerk en dichtbij vele restaurantjes, hotels en winkeltjes. Op 200 meter vanaf het hotel vertrekt de postbus, waarvan we veel gebruik zullen maken. Het dorpje ligt in een  bergdal, omgeven door schitterende bergpassen. Het is mogelijk om een 1-persoonskamer te boeken tegen een toeslag (zie “vertrekdata en prijzen”).

Praktische informatie

Financiën

In Zwitserland betaal je met de Zwitserse franc (CHF) betaald. 1 CHF is ongeveer gelijk aan €0,94. In het dorpje is ook mogelijk om te pinnen. De kosten van drankjes, lunchpakket en diners en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening.
Reken op een uitgave van omgerekend ongeveer €35 – €50 per dag.

Eten en drinken

Het ontbijt wordt verzorgd. Je koopt je eigen lunchpakket voor tijdens de wandelingen in het dorp. Je kunt ook voor ongeveer €10 een lunchpakket klaar laten maken in het hotel. ‘s Avonds kun je dineren voor 25 CHF in het hotel waar we verblijven, maar we kunnen natuurlijk ook andere lokale restaurantjes uitproberen.

Bagage

Tijdens de wandelingen heb je voldoende aan een kleine dagrugzak waar warme kleding, een wind- of regenjas, een waterfles, een lunchpakket en eventueel een camera in passen. Stokken zijn aan te bevelen, maar kun je ter plaatse ook huren.

Reisdocument

Voor reizen naar Zwitserland dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart. Let erop dat het reisdocument wat je mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je invult op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor je vertrek je verzekeringsgegevens en het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief via e-mail. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrekdag, een reisschema met vluchttijden en de deelnemerslijst.

Heen- en terugreis

Treinreis 19 – 26 februari nog niet bekend

Treinreis 23 – 30 januari  2021

Heenreis zaterdag 23 januari 2021

V 8:07 Utrecht Centraal (ander opstapstation ook mogelijk)
A 12.23 Mannheim Hbf

V 12.46 Mannheim Hbf
A 16.00 Zurich Hbf

V 16.07 Zurich Hbf
A 17.11 Landquart

V 17.20 Landquart
A 18.26 Zernez

 

Terugreis zaterdag 30 januari 2021

V 9:30 Zernez
A 10:37 Landquart

V 10:49 Landquart
A 15:52 Frankfurt Hbf

V 16.29 Frankfurt Hbf
A 20:01 Utrecht Centraal

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Boekingsformulier Zwitserland

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.