Cazorla groepsreis

Sierra de Cazorla ligt in het noordoosten van Andalusië. In dit ruige natuurpark is de kans groot om vossen, wilde zwijnen of herten te spotten. We verblijven in het stadje Cazorla, een authentiek en sfeervol Spaans stadje waar je heerlijk kunt eten. Tijdens deze 8-daagse groepsreis maken we 6 afwisselende wandelingen in dit Spaanse nationaal park.

Type reis: groepsreis
Wandelniveau: 2,5 (onze wandelniveaus)
Type accommodatie: vakantiehuis
Type vervoer: vliegreis

 

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreisboeken

Beschrijving

Deze groepsreis is geschikt voor mensen met een redelijk goede conditie, die een actieve vakantie zoeken en prijs stellen op comfort. We verblijven in een Spaanse appartementen bij het schilderachtige stadje Cazorla, in het gelijknamige natuurpark.

Sierra de Cazorla ligt in het noordoosten van Andalusië in de provincie Jaén. Het is in verschillende opzichten een bijzonder natuurpark: hoge pieken, diepe ravijnen, rivieren, watervallen, bossen, grote variëteit aan flora en fauna, valleien, kastelen, kloosters en kerken. Door het jaar heen valt er voldoende regen voor een landschap met een grote verscheidenheid aan loofbomen in de lager gelegen gebieden en pijnbomen en eiken hoger in de bergen. Dat maakt het tot een prachtig bosgebied. Gedurende een wandeling midden in het natuurpark is er een grote kans dat herten, moeflons, vossen, wilde zwijnen, fel gekleurde vogels en vlinders je pad kruisen, terwijl de aasgieren boven je hoofd cirkelen in de buurt van hun nesten hoog op de rotsen.

Geschiedenis, natuur en landschap

Het natuurpark waar Sierra de Cazorla deel van uitmaakt, is het grootste aaneengesloten bosgebied van Spanje (214.300 hectare). Het is in 1983 door Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat vanwege zijn bijzondere rijkdom aan flora en fauna. Het beschermde gebied bestaat uit Sierra de Segura, Sierra de las Villas en Sierra de Cazorla. Samen is dit één van de grootste beschermde natuurparken van Europa. Het gebergte heeft meerdere toppen die meer dan 1800 meter hoog zijn.

Er lopen vele rivieren door het natuurpark, waaronder de Guadalquivir, de Segura en de Borosa. Opvallend is het grote contrast tussen de Guadalquivirvallei en de hoge bergtoppen rondom. De Guadalquivir een paar kilometer van Cazorla, is 680 kilometer lang en voorziet een groot deel van Andalusië van water. De steile hellingen die het middengebergte kenmerken, maken landbouw onmogelijk. Buiten het beschermde natuurpark, waar landbouw wel mogelijk is, zijn de lager gelegen bergen bezaaid met olijfbomen. De olijven uit de streek staan bekend als de beste van heel Spanje. Er staan hoge taxusbomen van honderden jaren oud. De fauna omvat onder andere: rode herten, vossen, wilde katten, Spaanse steenbokken, everzwijnen, de vale aasgier, de keizersarend en slechtvalken.

Cazorla is één van oudste stadjes in het park. Het is van oorsprong de natuurlijke toegangspoort tot het natuurpark. De strategische ligging maakte Cazorla in het verleden twistappel voor Moren en Christenen. Dit verklaart het kasteel in de stad en de ruïne van La Iruela. De geografische ligging van de Alto (hoge) Guadalquivir maakte het stadje tot pleisterplaats in de tijden van de Feniciërs, Grieken en Romeinen. De invloeden van die verschillende culturen zijn goed zichtbaar. De Arabieren zijn verantwoordelijk voor de Moorse sfeer van het stadje: de straatjes zijn smal en steil en de balkons staan vol bloemen en planten. In Cazorla staan nog twee kastelen, la Yedra en las Cinco, respectievelijk Arabisch en middeleeuws van oorsprong. De Christenen op hun beurt, hebben deze plaats volgebouwd met kloosters en kerken. Op het Corredera plein in Cazorla is bijvoorbeeld de goed gerestaureerde kerk San José kerk te bezichtigen. Op de westelijke flank van de Sierra Cazorla ligt het stadje Quesada, waar zich ook een toegang tot het park bevindt. Tiscar ligt in het Zuiden, nog net binnen de grenzen van het park. Ooit was dit dorpje een belangrijk Arabisch bolwerk. De maagd van Tiscar wordt in het hele gewest vereerd.

Karakter van de wandelingen

De wandelingen voeren overwegend over bospaden en rotsige (oude) wegen. De wandelduur is ongeveer 4 à 5 uur, pauzes niet meegerekend. Er wordt behoorlijk geklommen en gedaald met hoogteverschillen tot ongeveer 800 meter omhoog en 1000 meter naar beneden. De paden zijn goed begaanbaar. Soms maken we een doorsteekje over ongelijk terrein.

Programma

Dag 1
Heenreis
Vlucht naar Spanje en aansluitend vervoer per minibus naar de accommodatie. De rest van de dag is ter vrije besteding in Cazorla.
Dag 2

Wandelduur: 4 uur
Profiel: 500 m stijgen en dalen
Rondwandeling bij Cazorla
We verkennen vandaag de omgeving van Cazorla en beginnen de eerste wandeling vanuit de accommodatie. We brengen een bezoek aan het klooster bij Cazorla. Misschien treffen we hier een vriendelijke monnik, die ons rondleidt door het kerkje, de eetzaal en de slaapkamers, allemaal nog in oorspronkelijke staat. Vanaf de berg heb je een mooi uitzicht op het stadje Cazorla, het kasteel, de ruïne en de bergen die Cazorla omsluiten.
Dag 3

Wandelduur: 4 uur
Profiel: 300 m stijgen en dalen
Rondwandeling bij Guardahornillos
De autorit naar het beginpunt van de route op zich is al de moeite waard: we rijden via onverharde wegen het natuurpark in, waar je direct verrast zult worden door de dichte bebossing. De wandeling start over bospaden. Onderweg zijn er prachtige doorkijkjes op verschillende bergtoppen. Een smal pad leidt naar een vlakte met pijnbomen, jeneverbesstruiken en vele andere soorten planten en bomen. Hier zijn zoutstenen voor het wild neergelegd. We klimmen omhoog naar het uitkijkpunt Puente de Guadahornillos, waar je een prachtig uitzicht hebt op het noordelijk gedeelte van het natuurpark Sierra de Cazorla. Op de terugweg kunnen uitstappen om naar  de bodem van de kloof “de Utrero” te lopen, een magnifieke maar kleine rondwandeling en afsluiten met een verfrissende tinto de verano in het ernaast gelegen café.
Dag 4

Wandelduur: 5 uur
Profiel: 700 m stijgen en dalen
Rondwandeling bij La Iruela
Vanaf het nabijgelegen dorp La Iruela volgen we een gedeelte van de GR 7, die het natuurpark doorkruist. We beklimmen de Collada del Oso, terwijl we aan alle kanten van een mooi uitzicht kunnen genieten. Deze tocht laat u verrassen door het afwisselende landschap. Na een mooie afdaling door het pijnbomenbos kan er wat gedronken worden in de Parador Nacional, waarna de wandeling weer terug naar het beginpunt voert.
Dag 5

Wandelduur: 4,5 uur
Profiel: 700 m stijgen en dalen
Rondwandeling bij Santuario de Tíscar
Het startpunt is Puerto de Tíscar, de zuidelijke en meest historische doorgang van het natuurpark Cazorla. De tocht begint op een breed pad, volgt een rivierbedding en doorkruist oude olijvenplantages met hier en daar een amandelboom. We starten op ongeveer 1000 meter en stijgen naar 1800 meter. De wandeling loopt tussen twee rotsmassieven door. Het pad wordt smaller en de omgeving ruiger. De route voert door het ravijn Barranco de la Presilla. Via een met gras en rotsen bedekte vlakte bereikt het pad het hoogste punt. De wandeling passeert oude, mooi gevormde pijnbomen waar u zicht heeft op het omringende gebergte. Via een smal pad langs de rotswand en een bospad dalen we af.
Dag 6

Wandelduur: 5 uur
Profiel: 1000 m stijgen en dalen
Wandeling langs de Borosa rivier
We starten de wandeling bij El Collado de Fuente Bermejo, en wandelen van daaruit naar het beginpunt van de route bij de forellenkwekerij.  Vandaag zullen we voornamelijk dalen en ongeveer 23 km lopen.  Het pad gaat langs kalksteenformaties met scherpe kammen. We passeren verschillende keren de rivier Cerrada de Elias. Deze rivier doorkruist een spectaculair ravijn. Er groeien hier beschermde plantensoorten en uitzonderlijk grote pijnbomen. De wandeling vervolgt via slingerende, voornamelijk dalende paadjes. We komen langs de waterval El Salto de los Organos en passeren een uit de rotsen gehouwen tunnel met een kanaal dat het water vanuit de rivier naar de elektriciteitscentrale vervoert. Het is hier aardedonker, dus een zak- of hoofdlamp zullen van pas komen bij dit gedeelte van de route.
Dag 7


Wandelduur: 5 uur
Profiel: 800 m stijgen en dalen

Rondwandeling bij Cazorla
Deze wandeling begint op ongeveer 1100 meter hoogte. We klimmen via bossen en rotsige paden naar de Collado del Grillo (1848 meter). In deze omgeving ziet u veel aasgieren rondom hun nest cirkelen of hoog in de lucht hangen. Op de top geniet u van een prachtig panorama op de vele omringende bergtoppen, waar het uitzicht tot bijna over de gehele provincie Jaén rijkt. Via bospaden met pijnbomen daalt de route af, om uit te komen bij het klooster dat vanaf het plein in Cazorla op de heuvel zichtbaar was. Vanaf daar wandelen we terug naar het plein van Cazorla.
Dag 8
Terugreis
Vervoer naar de luchthaven en terugvlucht naar Nederland.

Vertrekdata & prijzen

geen reizen gepland

*Let op: vanaf 3 maanden voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag.

Inbegrepen

 • Logies o.b.v. 1-persoonskamer ( gedeelde badkamer)
 • Ontbijt op wandeldagen
 • Alle transfers ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Bed- en badlinnen

Niet inbegrepen

 • Drankjes en diners
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • €27,50 boekingskosten en garantieregeling
 • Eventueel toeslag 1-persoons appartement van €175

 

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Lees de voorwaarden op de website van STO Garant.

Accommodatie

We verblijven in een accommodatie met verschillende appartementen, met 1 of 2 slaapkamers en badkamer
 Ze liggen in het nieuwe deel van Cazorla, op loopafstand  van het  sfeervolle stadje Cazorla dat onder werelderfgoed van Unesco valt en hebben uitzicht op het gebergte. Cazorla heeftverschillende pleintjes met een aantal gezellige restaurantjes en café’s.

Beschikbare kamers voor deze reis

maisonette  met 3 slaapkamers en 2 badkamers

 • inbegrepen in de prijs
 • gedeelde badkamer 

appartement  met 1 slaapkamer  

 • toeslag van € 175 eigen appartement 
 • geen toeslag indien je met 2 personen het appartement boekt

Praktische informatie

Eigenschappen van de reis

 • Soort reis: groepsreis met dagtochten vanuit casa rural
 • Aantal dagen: 8
 • Niveau: 2,5
 • Aantal deelnemers: min. 4, max. 10

Financiën

Net als in Nederland wordt in Spanje met euro’s betaald. Op het vliegveld is het mogelijk om te pinnen. In verschillende grotere plaatsen is het ook mogelijk om te pinnen. De kosten van drankjes, diners en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening. In Spanje is het aan te raden altijd wat contant geld op zak te hebben.

Eten en drinken

Het ontbijt wordt verzorgd. Je maakt uw eigen lunchpakket voor tijdens de wandelingen. Voor het diner zijn meerdere mogelijkheden: in de accommodatie kan in veel gevallen worden gekookt, maar er is in de omgeving ook de mogelijkheid om uit eten te gaan in verschillende restaurants.

Bagage

Tijdens de wandelingen heb je voldoende aan een kleine dagrugzak waar warme kleding, een wind- of regenjas, een waterfles, een lunchpakket en eventueel een camera in passen.

Reisdocument

Voor reizen naar Spanje dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart. Let erop dat het reisdocument wat je mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je invult op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor uw vertrek je verzekeringsgegevens en het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief via e-mail. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrekdag, een reisschema met vluchttijden en de deelnemerslijst.

 

Download paklijst

Heen- en terugreis

 

Cazorla  7-14   mei 2022 

  Van Naar Vertrek Aankomst Vlucht
Heenvlucht
7-05-2020
Rotterdam
RTM
Almeria
LEI
7.05 9.50 HV5643
Transavia
Terugvlucht
14-05-2020
Almeria
LEI
Rotterdam
RTM
10:30 13:15 HV5644
Transavia

 

Boekingsformulier Cazorla

 

Klik op de knop hieronder om het boekingsformulier voor Cazorla in een nieuw tabblad te openen.

Boek deze reis
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.