Rondreis Andalusië

Andalusië is een van de warmste en zonnigste gebieden van Europa. Hierdoor zijn de temperaturen met name in het voor- en najaar zeer uitnodigend voor een bezoek aan de zuidelijkste provincie van Spanje. Tijdens deze treinrondreis van twee weken maak je kennis met maar liefst drie natuurparken en de steden Sevilla en Granada.
Wij hebben voor deze rondreis de mooiste wandelingen van Aracena, de Alpujarras en Cazorla op het programma gezet. Laat je rondleiden per trein, per minibus en te voet om de pareltjes van Andalusië te gaan zien en beleven.

Type reis: groepsreis
Wandelniveau: 2,5
Type accommodatie: hotels
Type vervoer: treinreis

 

 

beschrijvingprogrammadata en prijzenaccommodatiepraktischheen- en terugreisboeken

Beschrijving

Andalusië kent een bijzondere geschiedenis. Verschillende volken hebben het gebied door de eeuwen heen veroverd, waardoor er een mix van bouwstijlen en culturen is ontstaan. Na een Romeinse periode breekt in de achtste eeuw een Moorse periode aan, als de Moren grote delen van Zuid-Spanje veroveren. Zij hebben een rijke cultuur in Andalusië achtergelaten.

De dorpjes in Andalusië kenmerken zich door de witte huisjes en opvallende kerken die al vanaf een afstand te zien zijn. De natuur in de nationale parken is overweldigend en ieder park is anders. Houd je van een rondreis met veel afwisseling en comfortabele hotels. Dan is deze reis beslist iets voor jou.

Optioneel kun je een gegidste fietstour boeken in Sevilla, of een ticket voor een bezoek aan het Alhambra.
Wij raden je aan om zeker drie maanden van te voren een ticket voor de paleizen van het Alhambra te boeken.

Karakter van de wandelingen

Tijdens deze  rondreis laten we je het mooiste van onze georganiseerde reizen in Andalusië zien. Dit combineren we met de highlights van de klassieke cultuurreis. Dat is wat deze reis zo bijzonder maakt. Je hebt een goede conditie nodig, want we lopen in gebergtes. Je klimt en daalt gemiddeld 500 tot 800 meter en de netto wandelduur is 3 tot 5 uur.

Verblijf

De hotels zijn met zorg uitgezocht. In de stedenverblijven we in een hotel in de buurt van het treinstation, vanwaar we de treinreis kunnen voortzetten. Een een taxi naar het centrum is in de meeste gevallen minder dan €10. Wil je je reis verlengen met bijvoorbeeld een aantal dagen Sevilla, Cordoba of Barcelona , dan kunnen wij dat voor je regelen.

Programma

Dag 1 en 2

Sevilla

Heenreis met de trein. Vertrek in de ochtend vanuit Nederland en aankomst in Barcelona in de avond. Overnachting in Barcelona. De volgende morgen reis je door Spanje met hogesnelheidstreinen en kom je ’s avonds aan in Sevilla.

Dag 3

Sevilla

Sevilla heeft het grootste historische centrum van Spanje, en een van de grootste van Europa. In het centrum vind je dan ook tal van historische bezienswaardigheden. Je kunt voor de ochtend een fietstocht boeken met gids. Je krijgt dan in drie uur tijd een goed beeld van de stad en veel informatie. In de middag kun je dan bijvoorbeeld het Albacín bezoeken vlakbij de mooie kathedraal. Naast de vele historische monumenten, pleinen, kerken en parken wordt Sevilla ook wel beschouwd als geboorteplaats van de dans- en muziekstijl Flamenco. Wie wil kan een  Flamenco avond bezoeken, met dans, zang en gitaristen in de intieme familiaire Triana in het oude centrum.

Dag 4

Wandelduur: 3-4 uur
Profiel: 400 m stijgen en dalen
13,4 km

Rondwandeling Aracena – Linare

In de Sierra de Aracena vind je geen hoge bergtoppen, klaterende watervallen of diepe ravijnen. Je vindt er fijne dorpen vol leven, onverharde, eeuwenoude paden waarover het fantastisch wandelen is én een intiem cultuurlandschap waar de moderne tijd weinig invloed op heeft gehad. We beginnen onze eerste wandeldag meteen vanuit ons hotel waar we eerst zullen inchecken. Tijdens de tocht krijg je meteen een goed beeld van de prachtige natuur (en cultuur) van de Sierra de Aracena.

Dag 5

Wandelduur: 3 uur
Profiel: 400 m stijgen en dalen
10,2 km

 Rondwandeling Linares de la Sierra – Alájar
Deze wandeling sluit aan op de tocht die we de eerste dag maakten. Nu zetten we de auto echter neer in Linares de la Sierra en lopen we naar Alájar waar we wederom zo’n fijn dorpsplein met meerdere cafés aantreffen. Ook deze wandeling is niet moeilijk of vermoeiend, al zit er ietsje meer klimwerk in dan de eerste dag. Het tweede deel van de tocht, bij het gehucht  Los Modroñeros, is verlaten en stil. Hier kijken we ook weids uit over de groene heuvels van de Sierra de Aracena. Uiteindelijk bereiken we Linares de la Sierra weer en klimmen we nog even steil naar het centrale dorpsplein waar de auto staat

Dag 6

Wandelduur: 4 uur
Profiel: 420 m stijgen en dalen
14,7 km

Rondwandeling Galaroza – Castaño del Robledo
Deze heerlijke afwisselende wandeling  beginnen we meteen met een klim door onherbergzaam terrein, maar na de klim volgt een prachtige afdaling naar Castaño del Robledo waar we wat kunnen drinken. Het tweede deel van de wandeling is machtig mooi. We lopen lange tijd langs de rivier Jabugo die we af en toe ook over steken. Veel water dus en daardoor ook grote kans op bijvoorbeeld ijsvogels en otters.

Dag 7

Granada

Granada is een van de belangrijkste Spaanse cultuursteden. De Moorse, Joodse en katholieke invloeden dragen hieraan bij. Daarnaast is de stad ook een van de belangrijkste Spaanse studentensteden. In Granada bevindt zich een van de bekendste historische bezienswaardigheden van Spanje: het Alhambra. In dit gigantische paleizencomplex bewonder je veel overblijfselen van de Moorse en katholieke cultuur. Vanbinnen vind je er veel fijn uitgevoerde islamitische kunst en vele kunstschatten. Ook de omringende paleistuinen met vele bloemen- en plantensoorten, fonteinen en symmetrische vormen zijn spectaculair. Boek ruim van tevoren de entreetickets voor Alhambra paleizencomplex en de bijbehorende tuinen.

Dag 8

Granada
Tegenover het Alhambra ligt de authentieke Moorse wijk Albaicín, met een doolhof aan smalle straatjes en sfeervolle pleintjes. Je kunt nog verder naar boven lopen tot de zigeunerwijk. Vanaf deze plek heb je een gigantisch uitzicht over de stad, het Alhambra en de sierra Nevada. Je kunt ook een fiets huren met of zonder gids. Er worden over het algemeen elektrische fietsen verhuurd omdat het behoorlijk steile weggetjes zijn naar de top van de stad.

 

Dag 9

Alpujarras Andalusië Spanje Groepsreis Wandelreis

Wandelduur: 3,5 uur
Profiel: 600 m stijgen en dalen
10 km

Alpujarras rondwandeling

De wandeling voert ons langs de drie mooie witte bergdorpjes Bubión, Capileira en Pampaneira .We lopen vanaf ons verblijf en gaan over kleine paadjes en koeienweiden. Onderweg passeren we  pleintjes in de verschillende sfeervolle dorpjes. We lopen bovenlangs de kloof richting Capileira, waar we zicht hebben op de drie dorpjes aan de overkant van de kloof.

 

Dag 10

 

Alpujarras Andalusië Spanje Groepsreis Wandelreis

Wandelduur: 4,5 uur
Profiel: 700 m stijgen en dalen
10 km

Rondwandeling Trevélez

We starten in Trevélez, een hooggelegen dorp (1500 meter) dat bekend staat om de hammen. We lopen via nauwe straatjes, waar de huizen kleurrijk zijn aangekleed met beschilderde potten met geraniums, naar het wandelpad. We klimmen vandaag gestaag door een prachtige bergpas over leistenen paden en bereiken de top van de berg de Peñabon (2113 meter). In dit ruige gebergte lopen we de boomgrens voorbij en bereiken we een mooi begroeide vlakte. Het pad voert door bossen en heuvels en langs een geitenboerderij.

 

Dag 11

Wandelduur: 5 uur
Profiel: 700 m stijgen en dalen
16 km

Rondwandeling Berchules

Via de smalle, sfeervolle straatjes van het dorpje Berchules komen we aan het begin van de rivierentocht “Los Tres Rijos” (de drie rivieren). Beneden het wandelpad ligt de vallei, vanwaar u het ruisen van de rivier Rio Grande hoort. De smalle paadjes gaan langs fruitakkers en vervallen ruïnes van Moorse gebouwen. We passeren een waterval en de resten van een Moorse watermolen, waar de drie rivieren elkaar ontmoeten. Na een pauze op deze idyllische plek vervolgen we het pad en steken we een stromend riviertje over om vervolgens door een naaldbos omhoog te klimmen. We dalen af via rotsige paden met prachtige uitzichten. De kans om hier steenbokken te zien is groot.

Dag 12

Wandelduur: 4 uur
Profiel: 500 m stijgen en dalen
11 km

Cazorla

Sierra de Cazorla ligt in het noordoosten van Andalusië in de provincie Jaén. Het is in verschillende opzichten een bijzonder natuurpark: hoge pieken, diepe ravijnen, rivieren, watervallen, bossen, grote variëteit aan flora en fauna, valleien, kastelen, kloosters en kerken. Een prachtig bosgebied. Gedurende een wandeling midden in het natuurpark is er een grote kans dat herten, moeflons, vossen, wilde zwijnen, fel gekleurde vogels en vlinders je pad kruisen, terwijl de aasgieren boven je hoofd cirkelen in de buurt van hun nesten hoog op de rotsen. We verkennen vandaag de omgeving van Cazorla en beginnen de eerste wandeling vanuit de accommodatie. Vanaf de berg heb je een mooi uitzicht op het stadje Cazorla, het kasteel, de ruïne en de bergen die Cazorla omsluiten.

Dag 13

Wandelduur: 5 uur
Profiel: 800 m stijgen en dalen
18 km

 Rondwandeling El Grillio
Deze wandeling begint op ongeveer 1100 meter hoogte. We klimmen via bossen en rotsige paden naar de Collado del Grillo (1848 meter). In deze omgeving ziet u veel aasgieren rondom hun nest cirkelen of hoog in de lucht hangen. Op de top geniet u van een prachtig panorama op de vele omringende bergtoppen, waar het uitzicht tot bijna over de gehele provincie Jaén rijkt. Via bospaden met pijnbomen daalt de route af, om uit te komen bij het klooster dat vanaf het plein in Cazorla op de heuvel zichtbaar was. 

Dag 14
Cazorla Andalusië Spanje Groepsreis Wandelreis

Wandelduur: 5 uur
Profiel: 1000 m dalen
20 km

Barosa rivier

We starten de wandeling bij El Collado de Fuente Bermejo, en wandelen van daaruit naar het beginpunt van de route bij de forellenkwekerij.  Vandaag zullen we voornamelijk dalen en ongeveer 23 km lopen.  Het pad gaat langs kalksteenformaties met scherpe kammen. We passeren verschillende keren de rivier Cerrada de Elias. Deze rivier doorkruist een spectaculair ravijn. Er groeien hier beschermde plantensoorten en uitzonderlijk grote pijnbomen. De wandeling vervolgt via slingerende, voornamelijk dalende paadjes. We komen langs de waterval El Salto de los Organos en passeren een uit de rotsen gehouwen tunnel met een kanaal dat het water vanuit de rivier naar de elektriciteitscentrale vervoert. Het is hier aardedonker, dus een zak- of hoofdlamp zullen van pas komen bij dit gedeelte van de route

Dag 15 en 16

Terugreis

In de ochtend vertrek vanuit Cazorla naar Linares en vandaar met de trein naar Barcelona. De volgende morgen reis je van Barcelona naar Nederland. Aankomst in Nederland in de avond.

Vertrekdata & prijzen

*Let op: Vanaf 3 maanden voor vertrek kunnen wij de treinreservering en de prijs van het treinticket niet meer garanderen.

Inbegrepen

 • Logies o.b.v. 2-persoonskamer (bij boeking van 2 personen)
 • Ontbijt
 • Treintickets
 • Overige transfers ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleiding

Niet inbegrepen

 • Logies bij boeking 1 persoonskamer toeslag € 695
 • Drankjes
 • Lunch en diner
 • Entreeticket Alhambra in Granada (€ 15)
 • Entreeticket flamenco show in Sevilla  (€20)
 • Gegidste fietstocht in Granada met elektrische fiets (€30)
 • Evt. andere excursies en entreegelden
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • €27,50 boekingskosten en garantieregeling

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Lees de voorwaarden op de website van STO Garant.

Praktische informatie

Financiën

Net als in Nederland wordt in Spanje met euro’s betaald.  Op veel plekken is het ook mogelijk om te pinnen. De kosten van drankjes, diners en persoonlijke uitgaven komen voor eigen rekening. In Spanje is het aan te raden altijd wat contant geld op zak te hebben.

Eten en drinken

Het ontbijt is inbegrepen. Overige maaltijden zijn voor eigen rekening. ’s Avonds kunnen we gezamenlijk uit eten gaan.

Bagage

Voor de treinreis zit er geen limiet aan de afmetingen of het gewicht van de bagage. Let er wel op dat je de bagage goed kunt dragen voor overstappen en korte loopafstanden ter plaatse.

Reisdocument

Voor reizen naar Spanje dien je in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/Europese identiteitskaart. Let erop dat het reisdocument wat je mee op reis neemt overeenkomt met het documentnummer dat je invult op het boekingsformulier.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is verplicht. Deelnemers die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen worden geweigerd. We vragen om voor je vertrek je verzekeringsgegevens en het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij aan ons door te geven. Neem tijdens de reis een kopie van de verzekeringspolis mee.

Vertrekbrief

Ongeveer 14 dagen voor vertrek ontvang je de vertrekbrief via e-mail. Hierin vind je de laatste informatie over de vertrekdag, een reisschema en de deelnemerslijst.

Heen- en terugreis

 

Treinreis  22 oktober t/m 6 november 2023

Download reisschema

Boekingsformulier Andalusië

 

Klik op de knop hieronder om het boekingsformulier voor Andalusië in een nieuw tabblad te openen.

Boek deze reis
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.